frederiksberg // 5 seværdigheder
Der er både æstetisk nydelse, friluftsoplevelser, underjordisk mystik, finkultur og folkelig kultur at opleve på en fridag på Frederiksberg.
Her findes alle tilbuddene for hele familien i behagelig afstand tæt på nærmiljøet.
Kig ind i guldalderen
Bakkehusmuseet på Rahbeks Allé med romantisk have til er indrettet som privathjem i en stil, som da Kamma og Knud Lyne Rahbek boede her i 1802-30, hvor mange af tidens kunstnere og andre guldalderspidser kom på besøg. Den firlængede gård er Frederiksbergs formentlig ældste bygning fra 1620´erne og har også været landevejskro, traktørsted, sommerboliger, åndsvageanstalt, børneasyl og funktionærbolig før sin nuværende funktion som museum fra 1925. Knud Lyne Rahbek var fastboende gæst på kroen gennem 15 år, da han købte den som privatbolig og salon for sin hustru, hvis gæster var prominente som teaterægteparret Heiberg, salmedigteren Grundtvig m.fl. I 1800-tallet blev to fløje revet ned på grund af forfald, men den rahbekske bolig med fine interiører i tidens stil står endnu.
………………………………………………………………………………………………………………………….
Mød Dirch, Liva & Co.
Det Danske Revymuseum i Allégade tilbyder et nostalgisk tilbageblik på underholdningens historie. Museet råder over rekvisitter, scenografi, plakater, film- og lydklip med folkekære revynumre og 4000 lakplader, så man kan (gen-)opleve rækken af revystjerner og deres numre: Dirch Passer som russisk klovn, Margurite Viby i ”Før vi fik bil”, Kellerdirk med ”Tømmerflåden”, Buster Larsen med ”Lorteland”, Klyderne, Søs og Kirsten, Ørkenens Sønner, Jesper Klein og mange flere. Revymuseet åbnede i 1993 i Riises landsted fra 1860 og fortæller historien om dansk underholdning fra Casinoteatret i 1850 til nutidens standup´ere. Desuden vises kostumer som Dirch Passeres lyserøde smoking, gribbedragten fra Det Brune Punktum og kostumet til Søren Østergaards rollatormutter.
………………………………………………………………………………………………………………………….
Drypsten under jorden
Cisternerne under Søndermarken overfor Zoo stod færdige i 1859 for under tryk at kunne pumpe vand fra søer ud til københavnske husstande via pumpehuset i Studiestræde. Den moderne vandforsyning skulle forhindre fremtidig smitte fra forurenede brønde som ved den store koleraepidemi. Oprinde- lig var reservoiret åbent men blev i 1891 overdækket af beton, græsplæne og springvand.
Cisternerne ophørte som drikkevandsreservoir i 1933 og blev tømt i 1981. I dag er stedet ramme om udstillinger af kunst og brugskunst, arrangementer og events. Stedet består af tre rum på 4320 m2, som kan rumme 16 millioner liter. Vægge og rumadskillelser er af granitblokke, søjler er murede og gulvet støbt i beton. Luftfugtigheden i Danmarks eneste drypstenshule er 100 procent, og drypstenenes væksthastighed under en kemisk proces af betonnedbrydning på grund af vand udefra er 100 gange hurtige end i naturlige drypstenshuler.
………………………………………………………………………………………………………………………….
Helt væk i labyrinten
Med indgang fra Pile Allé nær tennisbanerne ligger Den Grønne Labyrint. Dens 160 m2 centrale græsareal har form som en Tuborg-øletiket med krone af buksbom, og anlægget er blevet til efter en idé fra reklamebureauet Wibro, Duckert & Partners. Et stisystem med 800 meter grussti omkranset af cirka 7000 formklippede bøgehækplanter og enkelte frikronede egetræer fører ind til midten. På de 3000 m2 kan børn over en vis alder slippes løs til en herlig oplevelse. Tuborgfondet finansierede i 1993 anlægget, som er udført af Frederiksberg Kommunes Vej- og Parkafdeling med rosende omtale fra Foreningen til Hovedstadens Forskønnelse. Anlægget blev i 1996 udvidet med en for-plads belagt med granit.
………………………………………………………………………………………………………………………….
Landstedet blev flyttet
Kort før sin død i 1799 tegnede arkitekt C. F. Harsdorff et landsted til geheimestatsminister Johan Sigismund von Møsting. Huset på Andebakken lå oprindelig i landlige, romantiske omgivelser på hjørnet af Smallegade og Falkonér Allé men blev i 1959 nedtaget for at give plads til nybyggeri. Betingelsen var, at det historiske hus skulle genopføres et andet sted, og det skete på Andebakkesti op til Frederiksberg Have for 39 år siden, hvor huset samtidig blev fredet. I dag tilhører den tidligere sommerbolig kommunen som udstillingssted af moderne kunst, intimkoncerter, forfattersamtaler, oplæsninger og foredrag. Bygningen er efter genopførelsen bevidst placeret som pendant til et lignende klassicistisk landsted ved Hassagers Kollegium og 4. maj Kollegiet bag rådhuset.