PÅ FERIE MED HITLER

Hvide byer, grønne bøge, nationalparker og en naturbevarelse, der er prisværdig. Tysklands største ø Rügen kan det hele. Også historien om Hitlers/nazismens ferietilbud, som skulle forberede den tyske arbejderklasse til total lydighed mod regimet.

 

I folkemunde kaldes broen for ”Den hvide dame”. Og ualminde- lig smuk, med små-sprossede vinduer og tårne og spir – er da også den 394 meter lange, hvide træ-badebro Seebrücke, som i byen Sellin fortæller historien om fordums badeliv på Rügen. Her på kilometervis af hvide sandstrande, flankeret af stejle kridtklinter, begyndte de rigeste af de rige at feriere allerede i starten af 1800-tallet, og det gør de sådan set stadig.

Badebyerne på Rügens østkyst, især Göhren, Sellin og Binz, tiltrækker hvert år i massevis af sommergæster, som nyder havet og de hvide pragtvillaer i træ, opført i helt speciel ornamenteret arkitektur. Den tyske kansler Bismarck og forfatteren
Thomas Mann var i fordums tider flittige gæster her, men havde de vidst, hvad badeidyllen senere ville udvikle sig til – havde de nok været mere end forundrede.

For klods op ad badebyen Binz i området Prora, skjult bag de hvide pragtvillaer, opførte nazisterne i årene 1936-39 et 4,5 kilometer langt ferieanlæg til den tyske arbejder-klasse under idealet, at alle arbejdere havde ret til en ferie ved stranden.

20.000 arbejdere skulle her kunne indkvarteres på 10.000 værelser. Alle med havudsigt, og i tilknytning til badehotellet skulle også opføres to bølgebassiner, et teater, en biograf, en jernbanestation, en havn og sidst men ikke mindst en festsal, som kunne rumme alle 20.000 gæster på én gang.

 

FET_Rejsereportage_Strandkorb-Sonnenaufgang-Mirko-Boy

De velkendte strandkurve står ved alle strande.

 

Planlagt hjernevask 

Det enorme ferieanlæg blev dog aldrig taget i brug. For 2. verdenskrig satte en stopper for færdiggørelsen, og i dag kan turister på Rügen derfor kun se kilometer efter kilometer af lange brune, forfaldne bygninger, der står som tavse vidnedsbyrd over et sort kapitel i Tysklands historie.

I mange år har diverse spekulanter haft utallige ideer med bygningerne. Et hotel, nogle ejerlejligheder og et vandrehjem er også i dag indrettet i nogle af bygningerne, men det, man som turist SKAL besøge, er det lille museum – Dokumentationszentrum Prora – som i en fremragende udstilling fortæller om byggeriets oprindelige ide.

Rigtig mange udstillinger i Tyskland fortæller i dag om de forfærdelige forbrydelser, som Tyskland begik under 2. verdenskrig. Men museet i Prora fortæller – som det eneste i Tyskland –   historien om, hvordan det kunne lade sig gøre. Om hvordan man via en langsom og fuldstændig planlagt propaganda fik det tyske folk til at tro på og indgå i den nationalsocialistiske ideologi om den perfekte samfundsmodel –
”Folkefællesskabet”.

FET_Rejsereportage_P1150646

Museet i Prora er indrettet i en af de gamle bygninger.

FET_Rejsereportage_P1150678

 

Loyalitet gennem privilegier

En virkningsfuld propaganda-maskine i denne målrettede strategi var den nazistiske fritidsorganisation ”Kraft durch Freude” (Kdf). Oversat betyder det noget i retning af ”styrke gennem glæde”, og foreningen skulle tilbyde den tyske arbejder muligheden for en afslappet ferie til en fornuftig pris.

Naturligvis havde staten den bagtanke, at foreningen – via de privilegier den tilbød den fattige tyske arbejderklasse-ideologisk at kunne hjernevaske tankerne om bla. racehygiejne og andre ariske idealer ind i arbejderklassen. Således at når krigen – som skulle skaffe ”lebens- raum” til Tysklands 80 millioner mennesker endelig kom – så var folket parat og fuldstændig loyalt.

Til dette formål blev ferieanlægget i Prora bygget. I en arkitektur, der minder om en kasserne pga. de endeløse rækker af bygningselementer, den centrale festsal til de kæmpestore sammenkomster og i det hele taget manglen på mulighed for at trække sig tilbage i det private rum. Værelserne i feriekomplekset var nemlig alle kun 2,5 gange 5 meter store.

En 35 minutter lang film med engelske undertekster fortæller historien om ideologien og ferieanlægget i Prora. Og efterfølg- ende supplerer flere rum med en plancheudstilling, som dokumenterer, hvordan man via positiv og ”belønnende” propaganda fik forført et helt folk til folkemord på et andet. Fascinationen af nationalsocialismens ideer tydeliggøres helt ud i den mindste detalje og gør besøget på udstillingen til en meget tankevækkende oplevelse.

 

FET_Rejsereportage_P1150654

4,5 kilometer lange betonbygninger opdelt i 8 blokke indeholdt i alt 20.000 værelser.

FET_Rejsereportage_prora07

Rekonstruktion af et værelse i Kdf-feriekomplekset i Prora.

 

Gå-tur i trætop-højde

Rügen er Tysklands største ø og også en af de smukkeste. Store kridtklinter rejser sig stejlt op fra havet og fortæller historien om en ø skabt af istidens enorme kræfter.

Om efteråret trækker tusindvis af fugle hen over øen, og oceaner af bøgeskov gør hele øen til eet stort, biologisk åndehul.

Et specielt sted at besøge, hvis man er glad for natur og især træer, er derfor øens Naturarv-center, som tilbyder en ganske særlig oplevelse: En gåtur i trætop-højde!!!

En kæmpemæssig trækonstruktion fører den besøgende ud på en 1,2 kilometer lang gangbro, som løber højt oppe mellem skovens store bøgetræer. En virkelig anderledes oplevelse at gå i samme højde som træerne – i stedet for nedenunder dem. Undervejs på turen, som i øvrigt også er kørestolsegnet, kan børn og barnlige sjæle prøve forskellige forhindringer, ligesom det er sjovt at prøve at skubbe til stammen på et stort bøgetræ i mere end 10 meters højde. Det er nemlig i denne højde, selv for en spinkel kvinde, muligt at rokke træets stamme indtil flere cm. Det håndfaste bevis på at træer skal kunne svaje i storm for ikke at knække.

Øverst i 40 meters højde afsluttes hele trækonstruktionen med en kæmpemæssig rund krone, som skal forestille en ørnerede. Her oppefra er der en formidabel udsigt ud over hele Rügen, og spredt placeret er også forskellige fuglereder med æg i – en sjov oplevelse at se, hvordan de forskellige fugle endten er dygtige arkitekter eller blot lægger æg i en rodet bunke grene. Tilbage på jorden igen byder Naturarv-centret på flere udstillinger om bl.a.biodiversitet og vigtigheden i at bevare og passe på naturen.

 

FET_Rejsereportage_NEZR_Treetop_walk_viewing_tower_view-to-the-Kleiner-Jasmunder-Bodden_2015_c_Ralf_Eppinger_pm

Fra “ørnereden” kan man se ud over hele øen.

FET_Rejsereportage_NEZR_Treetop_walk_Viewing_tower_c_FotoArt_Mirko_Boy_nezr

FET_Rejsereportage_P1130305

På en 1,2 kilometer lang gangbro kan man vandre i træ-tophøjde

 

Nationalparker og traner

Selv om Rügen kun er 926 kvadratkilometer stor, lægger den rum til hele tre nationalparker. Den mindste af dem hedder Jasmund, og bøgetræerne her i parken er erklæret UNESCO-verdensarv. Næsten uberørte af menneskehånd står her de gamle kæmper helt ud til øens hvide kridtklinter, og en lille gå-tur fra parkens parkeringsplads fører ud på toppen af den højeste klint. Den hedder ”Kongestolen” – Königstuhl og er hele 118 meter høj. Indenfor i parkens besøgscenter kan man få nysgerrigheden stillet, når det gælder bevarelse af naturen – for en udstilling i fire etager tager både børn og voksne med på en rejse tilbage i tiden, som fortæller om Rügens opståen. Audioguides på flere sprog kan lånes, ligesom den besøgende kan vælge imellem tre forskellige ”rejser”. For børn er der en helt speciel ”rejse”, hvor to eventyr-dyr fortæller.

Godt 800 kilometer cykel– og vandrestier byder sig til for naturelskeren på Rügen. Nationalparker- ne tilbyder gratis vandreture med guider, og er man mere til det ornitologiske, sejler en lille udflugtsbåd både forår og efterår turister ud i Nationalparken Vorpommersche Boddenlandschaft for at se de mange traner, som hvert år spiser sig fede her, inden de flyver sydpå for at overvintre.

Den lille båd kan man boarde i byen Sharprode, men turen er fire timer lang, og der er ingen garanti for at se en ”sort sol” med traner. Godt med garanti er dog et besøg på Schillers Gasthof i samme by, hvis man har lyst til en god bøf. Indehaveren Mathias Schilling opdrætter nemlig Limousine kvæg på sin private ø midt i nationalparken, og kvæget her lever frit året rundt, vokser grundet det salte græs kun langsomt og slagtes uden stress på øen i deres hjemlige omgivelser.

 

FET_Rejsereportage_Wandern-Jasmund-TZR-Christian-Thiele

Natur og vandring er populært i Jasmund nationalpark.

 

Gourmet og gourmand

Stjerneanmeldt sommer-varieté a la Berlin i gamle dage, international filmfestival, eget damplokomotiv og koncerter og arrangementer i og omkring Rügens mondæne badebyer præger livet på Rügen om sommeren. Øen kan naturligvis besøges året rundt, men sommeren er klart at anbefale, hvis man er til stemningen af fordums luksus og hvid badeby-arkitektur. Et andet godt kapitel er i øvrigt også badebyernes mange gode restauranter og her skal især én fremhæves: Restaurant ”freustil” i badebyen Binz, hvor Michelin-kokken Ralf Haug laver maden.

Prøv en 4,6 eller 8 retters menu og få en NOMA-oplevelse på tysk. Det smager himmelsk, er en super- interessant sammensætning af lokale råvarer og en oplevels, hvor dygtigt stjerne-kokkeri og ikke fimset og selvhøjtidelig betjening smelter sammen til en udsøgt helhed af et fantastisk måltid.

Er man mere til svineskank, pølser eller schnitzel fås det naturligvis også på øens mange andre gode restauranter. Rügen kan kort sagt lidt af det hele – og meget af det interessante. En spændende historie, smukke nationalparker og en kyststrækning på hele 574 kilometer taler sit eget sprog.

 

 

Rejsefakta

En ferie på Rügen gøres enten i egen bil eller som en arrangeret rejse med et rejsebureau. Kommer man fra Sjælland i bil, kan man enten tage overfarten Gedser-Rostock og derfra køre over broen ved Stralsund. Eller man kan køre over Øresundsbroen til Sverige og tage færgen fra Trelleborg til Sassnitz. 

Kommer man fra Jylland er det lettest at køre over ved Stralsundbroen. 

Fra Bornholm går der ligeledes færge fra Rønne til Sassnitz.

Overnatning:

Overalt på Rügen er det let at finde passende overnatningsmuligheder. 

De hvide badebyer vrimler med hoteller i luksusklassen, private tilbyder bed and breakfast, og campingpladser er her også. Et anbefalelsesværdigt hotel er dog Cliff Hotel i badebyen Sellin. Hotellet har en spændende historie, fordi det under DDR-tiden på Rügen kun var hotel for det kommunistiske partis top-ledere, og den almene befolkning havde ikke adgang til hotellet overhovedet. 

Det kostede en bondegård at bygge hotellet, og befolkningen på Rügen var selvsagt sure over, at partibosserne skulle leve i luksus, mens de selv levede i dyb fattigdom. Så da Berlinmuren faldt i november 1989, stormede indbyggerne på Rügen hotellet og tog store dele af indretningen. I dag står hotellet fuldt renoveret med elevator til stranden, havudsigt fra samtlige værelser, en sjov bar hvor der ofte er levende musik og dans, et lille tog, der kører direkte til strandpromenaden og en helt unik spa-afdeling, hvor i øvrigt det store indendørs svømmebassin er fredet.

Nyttige adresser:

Generelt om Rügen:
www.germany.travel, www.ruegen.de, www.wirsindinsel.de

Dokumentationszentrum Prora:
www.prora.eu (folder fås på dansk, og mod depositum på 10 euro kan man låne en engelsk oversættelse til plancheudstillingen, som er på tysk)

Seebrücke:
www.seebrueckesellin.de

Cliff Hotel, Sellin:
www.cliff-hotel.de

Restaurant ”freustil” i Binz:
www.freustil.de

Træ-topvandring:
www.nezr.de/en

Kongestolen, Königsstuhl, i Nationalparken Jasmund:
www.koenigsstuhl.com

Trane-sejltur:
www.reederei-hiddensee.de

Gasthof Schilling, Scharprode:
www.schillings-gasthof.de