Danmarks ti dyreste stole
De gamle mestre – ikke mindst de danske – dominerer listen over de dyreste lænestole til dato. Det er i høj grad møbler i sublimt snedkerarbejde, men også materialer som stål, krydsfiner, skum, klassisk polstring og læder er gangbare. Fælles for mange af de kostbare designs er, at de – udover ofte at være danske – er skabt af nu afdøde arkitekter og formgivere. Som muligvis ikke ville have gættet, at deres design ville blive så populært og så meget værd!
Holdbar i generationer
Bamsestolen designet af Hans J. Wegner (1914-2007) i 1951 topper listen over de dyreste lænestole. Fra-prisen er 121.500 kr. for stolen fra PP Møbler, som leveres på to-tre måneder på bestilling. Stolen var, da den kom frem, en lettere og mere moderne udgave af datidens øreklapstole. Og den har, blandt andet takket være de åbne armlæn, plads til mange siddestillinger, hvilket var et stort ønske fra Hans J. Wegner. Bamsestolen fik sit navn af en anmelder, som syntes, at armlænene mindede om bamsepoter. Der er tale om håndarbejde af blandt andet fjedre, hestehår og blår (hør og hamp).
En kostbar påfugl
Den polstrede påfuglestol er med sine 107.500 kr. for en model af sæbebehandlet eg med læder og Hallingdal-stof designet af Nanna Ditzel i 1965 en af de dyreste danske lænestole. Den blev skabt af kunsthåndværker og møbeldesigner Hans J. Wegner (1914-2007) i 1953 inspireret af Påfuglestolen af træ, som så dagens lys seks år tidligere. Stolen blev relanceret af PP Møbler ved 100 året for designerens fødsel i den daværende tyske by Tønder. Stolen har to-tre måneders leveringstid.
En høvding værdig
Høvdingestolen blev tegnet af møbelarkitekt Finn Juhl i 1949 og er fuld af symboler fra fremmede kulturer. Den en meter brede stol fra One Collection fås for den nette sum af 83.708 kr. Leveringstiden på teak- eller valnøddetræsstolen med sort eller cognacfarvet læder er to-to en halv måned.
Finn Juhl (1912-89) var kendt som foregangsmand for den danske teakstil i et organisk, skulpturelt formsprog. One Collection har relanceret 40 ikoniske designs under navnet House of Finn Juhl.
Indbegrebet af klassisk
Øreklapstolen ser ydmyg ud, men er med en pris på 71.959 kr. selvskreven på top ti. Stolen af eg med lyst læder fås også sort. Skaberen er Børge Mogensen (1914-72), og stolen produceres af Fredericia Furniture på seks-otte uger. Lænestolen, også kaldet Wing Chair, blev i 1963 tegnet til et sofamøblement i arkitektens eget hjem. Børge Mogensen blev kendt for møbler til den jævne mand, da han stod i spidsen for FDB´s tegnestue i 1940’erne. Men det blev også til eksklusive designs, som står på ambassader, i ministerier m.m.
Flagline på 240 meter
Flaglinestolen designet af Hans J. Wegner (1914-2007) er med en pris på 71.750 kr. en af de pebrede. Stolen kom til verden i 1950, hvor den, usædvanligt for træets mester, var i rustfrit stål med hele 240 meter flaglinesnor og foret med fåreskind og nakkepølle. Wegner fandt inspiration til stolen på en strandtur, hvor han prøvede at grave sig ned for at skabe sig en sandstol at sidde behageligt i. Hjemme på tegnestuen overførte han oplevelsen til tegnebordet. PP Møbler genoptog produktionen i 2002.
En let og stærk stol
The Lounge Chair er designet i 1956 af det amerikanske ægtepar Charles & Ray Eames (1907-78/1912-88) som resultat af talrige eksperimenter med formspændt krydsfiner, som er både let og stærkt. Stolen til 57.970 kr. produceres af schweiziske Vitra og står på alufod, som fås i tre varianter. Skallerne er enten af kirsebær, palisander eller mørk valnød, men der er også i en version med lyst træ og hvidt læder. Foruden sort kan stolen leveres med brunt eller chokofarvet læder. Der fås en matchende fodskammel. Leveringstid er halvanden-to måneder.
Knus af polstret stol
Hug fra italienske Giorgetti er en lænestol i træarbejde af topkvalitet. Stolen til 57.890 kr. består af i alt 20 dele af massiv italiensk valnød, som former en noget udsædvanlig bærende konstruktion. Stellet designet af Rosella Pugliatti (1967-) fås med tre forskellige overflader, mens den kraftige polstring er valgfri mellem læder og mange forskellige stoffer og farver.
Rendyrket funkisstil
Barcelona Relax-chair til 50.600 kr. er en af de få udenlandske – og ældste – på listen. Stolen fra 1929-30 blev redesignet med stålstel i 1950 og er en sand klassi-
ker, som må have inspireret møbelskabere som Poul Kjærholm. Barcelona-stolen produceres af amerikanske Knoll og fås med spejlblanke stålben og -stel og polstret læder af hele 148 stykker i én stol. Designer er tyske autodidakte arkitekt Mies van der Rohe (1886-1969) med døbenavnet Maria Ludwig Michael Mies.
Stærk som en okse
Ox-chair har tydelige associationer til en okse med kraftige horn og koster 48.699 kr. Nogen kalder læderlænestolen designet af Hans J. Wegner (1914-2007) i 1960 for maskulin og et mesterværk. Den stærkt polstrede stol, som nærmest omslutter kroppen, skulle efter sigende have været Wegners personlige favorit til afslapning og fordybelse blandt de 500 stole, han tegnede. Den produceres hos Erik Jørgensen af formstøbt skum med sokkel af forkromet stål.
Kendt i hele verden
Ægget til 42.846 kr. i læderbetrukken udgave eller med stof er om nogen en ikonisk, dansk lænestol og for en gangs skyld ikke snedkeri! Stolen er i sit modernistiske udtryk på en fod af aluminium synonymt med dansk design, også udenlands. Ægget, som kan suppleres med en fodskammel, blev ligesom den mindre stol Svanen, skabt i 1958 af arkitekt Arne Jacobsen (1902-1971) til Royal Hotel, som den kendte arkitekt tegnede og totalindrettede. Ægget fremstilles af Fritz Hansen A/S og var resultat af en ny teknik med skumskal. Modsat andre dyre stole leveres lænestolen på få dage.