Top 10 over planter, du kan spise
Hvorfor ikke kombinere nyttehave med prydhave? Du kan faktisk plante rigtigt mange planter i haven, som både ser godt ud, dufter godt, og kan spises. Vi giver dig her ti spiselige planter fra haven.
Skvalderkål
Du kan næsten ikke undgå skvalderkål i haven, og det er, som om den er evigt svær at udrydde. Men når du alligevel står bøjet over den, kan du lige så godt bruge den til noget fornuftigt. De nye unge skud er nemlig perfekte at lave til en lækker pesto.
Brændenælder
Brændenælder kan være nok så smertefulde at røre ved, men utroligt lækre at spise i supper, pesto, te eller blancheret på panden. De er fulde af vitaminer, men lad de blomstrende planter stå, og gå i stedet efter de unge skud.
Lavendel
Blomsterne er ikke blot utroligt smukke, de er også gode for sommerfugle og bier, og ikke mindst i madlavningen. Put lavendelen i kager, brød, gryderetter og endda snaps.
Indianermynte
Så er det slut med at stå bøjet over blandselv-slikket i supermarkedet. Med en indianermynte i haven kan du blot sende børnene ud og plukke bladene, der smager af lakrids.
Bronzefennikel
Hvis du vil have en plante, der fylder lidt, kan du vælge den flotte plante med de fine, trådformede blade og gule, flade skærme, når den blomstrer. Bladene er lækre som flot drys på friske kartofler, salater eller fisk.
Hyldeblomst
Den gror ofte vildt langs hegnet og dufter fantastisk. Brug først blomsterne til saft, i kager eller til marinader, og anvend derefter bærrene til suppe.
Klassisk purløg
Til forårets og sommerens frokostborde er det et must med friskklippet purløg. Man kan også vælge den kinesiske af slagsen, hvor bladene smager af hvidløg.
Stedmoderblomst
De smukke blomster, der fås i flere farvevarianter, er ikke blot klædelige for haven, de er også pæne på maden. Brug dem som drys på salaten, eller kandiser dem og put på kager.
Georginer
De er både ualmindeligt smukke, og derudover ret velsmagende. Du kan faktisk bruge både blomsten og roden. Blomsten til salater, og roden kan du anvende på samme måde som artiskok.
Vildroser
Den smukke, vilde rosenbusk findes i flere forskellige sorter, og så er de faktisk haverosernes forgængere. Det kan se smukt ud at blande de forskellige farver, og ikke nok med det, så danner de vilde rosenbuske sunde, spiselige hybenfrugter henover sensommeren, og frugterne er fyldt med C-vitaminer.