Kan pelshandlerne overleve uden mink?

Oprørte pelshandlere ser sorte skyer forude for erhvervets fremtid, efter at danske mink har måttet lade livet.

Hvad sker der med pelshandelen, nu hvor alle mink i Danmark – og ikke kun de syge – slås ned? Det har Liebhaverboligen spurgt buntmager Sten Bergström på Jægersborg Allé om. Han forklarer, at der er minkskind på lager lige nu, men herefter ser alting mildt sagt uoverskueligt ud. Blandt andet fordi skind af topkvalitet allerede er steget 30-40 procent hos Kopenhagen Fur. Og fordi kinesiske handlere hamstrer, hvilket stiller de små danske buntmagere i en svær situation: ”Der er et lille udvalg af amerikanske minkskind til rådighed på nuværende tidspunkt, men de forsvinder også, og det er rigtig alvorligt. Garverier og systuer ude i Europa er familieværksteder, som er afhængige af dansk minkavl. Af deres indtægt er minimum 70 procent baseret på råvarer fra Kopenhagen Fur. Det rammer både europæiske garverier og systuer, hvis pelsdyravlen bliver nedlagt. Statsministeren er ansvarlig for, at virksomheder gennem flere generationer bliver insolvente og mister alt, hvad de har. Det er en forkælet og menneskeligt afsporet handleplan. Det giver en dominoeffekt, hvor hele Europa lægges ned”, mener Sten Bergström om beslutningen.

Buntmager Sten Bergström føler, at detailbranchen overses i den aktuelle minkkrise.

Burde have reageret før

”Mutationen af covid 19 i mink har man været bekendt med allerede i juni, hvor godt 40 nordjyske minkfarme var smittet. Havde man reageret ansvarligt, var alle inficerede bestande slået ned i sommer. I stedet har man ladet smittetallet stige til det femdobbelte og lukket hele Nordjylland. Jeg anerkender naturligvis  sygdommens alvor, men der burde været ageret tidligere for at undgå den situation, vi står i nu til skade for befolkningens sundhed”, lyder det videre fra pelshandleren. Han forklarer, at det ikke er en redning at gå over til pelstyper som ræv, vaskebjørn, lam og swakara uden garverierne til at berede skindet: Så er der kun Kina tilbage, men det vil vi ikke. Det kan vi ikke stå inde for, da vi går op i dyrevelfærd, miljø og arbejdsmiljø. I detailbranchen føler vi os faktisk overset. Men lige nu skal vi have lov til at sunde os, da vi står midt i suppedasen”, tilføjer han.

 

”Jeg er sårbar som andre pelshandlere, selv om jeg designer og syr selv. Men værre er tanken om at aflive raske dyr. Det er helt forkert”. Susanne Rohrmann, pelshandler i Hellerup med 35 år bag sig i pelsbranchen.

 

”Vi er endnu i chok over det, der er sket. Vi venter på de beskeder, vi får fra Kopenhagen Fur”. Pia Christensen, buntmagermester i København og oldermand i Buntmagerlauget.

 

Rovdyr med blank pels

Mink, også kaldet amerikansk mink, er et dyr i mårfamilien, som består af 65 arter. Hjemlige repræsentanter for familien er brud, ilder, odder og grævling. Mink måler op til 70 cm plus en 15-20 cm hale. Dyret vejer 400-1,6 kg, hannerne mest. Arten blev ført til Skandinavien i 1930’erne og har siden været brugt til finere pelsdyravl. Danmark har hidtil været en af verdens største producenter af minkskind. Kilde: Wikipedia.

Mink fra Nordamerika kom til Skandinavien i 1930’erne og har været populært til pelsfrakker lige siden.