Verdens bedste nyheder

,

Miljø, klima og naturbeskyttelse står højt på listen over glædelige fremskridt for kloden.  

Elcykel ekstra populær  

Mere end nogensinde er elcykler efterspurgte både herhjemme og ude i Europa. Salget boomer, og erfaringer viser, at man ikke sætter sig tilbage i bilen, når man først har prøvet en cykel med hjælpemotor. I følge brancheforeningen for den europæiske cykelindustri slog salget rekord i 2019 med mere end tre millioner solgte. Det er næsten en fjerdedel flere cykler end året før. Fortsætter udviklingen, kan salget ende på 13 millioner om ni år. Elcyklen er især relevant til længere afstande for eksempel på landet, hvor den kan erstatte bil til og fra job. I 2019 ejede knap 400.000 danskere en elcykel, og det kan blive flere, viser en rapport fra Vejdirektoratet. 

Ny fredelig hvalturisme 

Hvaler behøver ikke længere frygte for dødbringende  tætpuner, bortset fra ved Island, Norge og Japan hvor fangst stadig er tilladt. De senere år er fredelig hvalturisme blevet en guldrandet forretning med en omsætning på over to milliarder dollars. Det kræver respekt og ro, da kæmperne kan stresses fra at søge føde, hvile og passe unger ved mødet med travlhed og fotoivrige turister. Nogle lande har retningslinjer for, hvor tæt både må komme på hvaler uden at genere dem. Derved kan hvalsafari blive bæredygtig. Således viser en undersøgelse på den Dominikanske Republik, at 81 procent af turisterne vil søge mod lande, der aktivt beskytter hvaler.  

Den grønne strøm vinder  

Elproduktion fra vedvarende energikilder som sol og vind har for første gang overhalet fossile brændsler og er nu europæernes største kilde til elektricitet. Samtidig tog kulproduktionen et dyk nedad med 20 procent i 2020, som er en større stigning end de foregående ti år. Det viser en ny rapport fra to europæiske klima- og energitænketanke. Budskabet er dog samtidig, at udviklingen går for langsomt, idet vind- og solenergi skal tredobles for at opnå EU´s mål om et 55 procents fald i drivhusgasser før 2030. I følge Marie Münster, som er professor i bæredygtige energisystemet på DTU, skal der de kommende år installeres mange flere anlæg pr. år end tidligere. Men teknologierne har gjort fremskridt, som gør dette nemmere i fremtiden. 

Industri under anklage 

Hedebølger, ekstremt vejr og store regnmængder. Konsekvenserne af global opvarmning er mange, og nu skal virksomheder og regeringer holdes ansvarlige. Det mente Baltimores politikere, da storbyen valgte at sagsøge olie- og benzinfirmaer for deres påvirkning klimaet. Sagen er endnu ikke afsluttet, men siden er antallet af retssager navnlig mod regeringer steget, så der i 2020 blev indgivet 1.550 sager i 38 lande. Det er en fordobling på fire år, viser rapporter fra FN´s Miljøprogram. Regeringer ryger på anklagebænken, fordi deres beslutninger eller politik beskyldes for at være enten forfatningsstridig eller uforenelig med at nå målene for CO2-reduktion. 

Boykot mod slaveri 

15 timers hårdt arbejde under urimelige forhold, med kun lidt mad og sovende direkte på gulvet syv dage om ugen. Sådan er livet for tvangsarbejdere – kald dem bare slaver. Flere lande fokuserer på forholdene, og Storbritannien og Australien har for længst indført vidtrækkende lovgivninger mod moderne slaveri. Det betyder, at virksomheder er forpligtet til at undersøge deres forsyningskæder for slaveri. Siden har U.S.A. forbudt bomuld fra Uighur-regionen i Kina, hvor en femtedel af verdens bomuld kommer fra og formodes produceret af tvangsarbejdere. Den britiske regering er på vej i samme retning, og boykot følges mange steder op af politiske initiativer med krav om forandringer.  

Kilde: Verdens Bedste Nyheder 

Fotos: Pixabay