Rigmandsvillaens fortid som fremsynet børnehjem
Ny bog fortæller om det historiske landsted ”skandalepalæets” liv som børnehjem med moderne pædagogik, der var forud for sin tid.
Skandale-palæet har Ekstra Bladet flere gange kaldt Strandridergården på Vedbæk Strandvej, efter at ejeren flere gange har været på kant med naboer og kommune om til- og ombygninger og diverse anlæg på den næsten 12.000 m2 store grund ud til Øresund. Det har også været fremme, at en rigmandsdatter har set på ejendommen som med en salgspris på 200 millioner kroner kan blive den dyreste bolig i Danmarks nogensinde. Hidtil har den dyreste bolighandel været en ejendom til 150 millioner kroner, som også ligger i Vedbæk.
Strandridergården har i otte år været ejet af Evers Thomsen-familien, som har ønsket at bringe ejendommen tilbage til fordums storhed med inspiration fra Marselisborg Slot i Århus. Familien betalte Mandrup Philipsens Legat 27, 5 million kroner for ejendommen. Siden er stedet, der i tiden som børnehjem blandt andet var udstyret med et stort antal mindre værelser, badeværelser og toiletter samt et industrikøkken, ændret kraftigt for 100 millioner kroner. Fornyelserne dækker blandt andet opførelse af et tårn ved indgangspartiet, trappe til tagetagen, tilbygning med centralt placeret køkken, trappehus med adgang til terræn og kælder, terrasser med havetrapper, nye værelser, garderober og badeværelser på første sal, teknikrum, vaskekælder, vinkælder, træningsrum, kviste, swimmingpool, garagebygning med chaufførbolig, orangeri og meget mere.
Stedet har været omdrejningspunkt for konflikter, som har involveret Huslejenævn, Arbejdstilsyn, politi, kommune og naboer som fodboldspilleren Michael Laudrup, der siden er flyttet. Politianmeldelsen kom fra kommunen efter det, den anså for at være ulovligt byggeri på grunden. Også instanser som Kulturstyrelsen, Akademirådet og det lokale museum har talt imod at bygge om og ændre udseendet på arkitekturen, som skønvirkearkitekt Thorvald Bindesbøll (som blandt meget andet tegnede Carlsberg Hof-etiketten og fiskepakhusene i Skagen) skabte i 1895 for vingrosserer Georg Bestle som sommerresidens på den syv tønder land grund, hans far erhvervede 19 år tidligere. Bestle var i øvrigt også formand for Foreningen til Gamle Bygningers Bevarelse. Med årene blev grunden udstykket, men den er stadig større end de fleste.
Et palæ er to-tre etager lige som Strandridergården på Vedbæk Strandvej. Stedet har både været sommerresidens for en vingrosserer, børnehjem og senest rigmandsvilla.
En ny tids pædagogik
Nok så spændende er Strandridergårdens historie som børnehjem, der var forud for sin tid, hvad angik pædagogikken. Det startede i 1951, hvor arkitekt Poul Henningsens fik til opgave at tegne ombygningen af den rummelige sommerresidens for en grossererfamilie til børnerekonvalescenthjemmet Mindet ejet og drevet af Mandrup Philipsens Legat. Mandrup Philipsen var en ugift og barnløs chokoladegrosserer fra Frederiksberg, som ønskede at bruge sin formue på velgørende formål for børn og unge og oprettede et legat til formålet. Det eksisterer den dag i dag og støtter børn og unge i fortrinsvis Rudersdal kommune med beløb til specialskoler, klubber, uddannelses- og fritidsformål. Med lukningen af børnehjemmet og salget af ejendommen i 2013 fik legatet en god portion ekstra penge i kassen.
En netop udkommet bog markerer 50 året for børnehjemmet Strandridergårdens etablering i 1971. En af forfatterne er Jens Bruhn, der som lærer på Nærum Skole underviste mange af børnehjemsbørnene og desuden i en årrække sad som socialudvalgsformand i den daværende Søllerød Kommune med ansvar for driften af Strandridergården. Medforfattere er tidligere ledende skolepsykolog i Søllerød Henning W. Nielsen og børnehjemmets forhenværende forstander Jens Refsgaard, som gik bort tidligere på året. I en udtalelses til Frederiksborg Amts Avis siger Jens Bruhn, at børnehjemmet sørgede for at skabe et hjem for udsatte børn. Det skete ved hjælp af moderne pædagogik med respekt for børnene og deres biologiske familier – metoder som var forud for deres tid.
Bogen kan bestilles gratis via Mandrup Philipsens Legatets hjemmeside eller ved at skrive til jensbruhn1@gmail.com
Strandridergården ved Øresund er renoveret, ombygget, tilbygget og moderniseret for 100 millioner kroner. Resultatet er da også imponerende, selv om nogen ser kritisk på stilen.
Tidligere lærer i Nærum og formand for socialudvalget Jens Bruhn er medforfatter til bogen om Strandridergårdens historie som børnerekonvalescenthjem og senere børnehjem.