Fortidens rolle på Nordsjællandske navne
Fortidens rolle på Nordsjællandske navne
Når man kigger på mange af de særlige by- eller stednavne i Nordsjælland, er det tydeligt, at fortiden spiller en rolle for navngivningen. Bag flere af navnene ligger en lille sjov historie, og vi fortæller fem navnes historier her. Man kan selv gå på opdagelse på nettet og finde ud af, hvorfor ens sommerhusområde hedder, som det hedder – der kan gemme sig et lille guldkorn der!
Rågeleje
Rågeleje var oprindeligt et lillefiskerleje Nordsjællands imellem Gilleleje og Tisvildeleje. Navnet betyder ’Rågens bådeleje’, hvor ’Råge’ angiveligt henviser til den nu forsvundne by, Roka. Inden man begynder at udforske byen som en anden Indiana Jones, skal det siges, at Roka vistnok kun bestod af nogle få gårde, så… Senere er navnet forbundet med fuglen, rågen, som blandt andet var bomærke for Raageleje Kro. De første fiskere bosatte sig ved Højbro Åens udløb, som i dag er overdækket og ligger under landevejen. I henhold til jordebogen for Kronborg og Frederiksborg len 1582-83 havde Rågeleje 24 fiskere.
Liseleje
Liseleje blev grundlagt som et fiskerleje i 1784 af industrimanden J.F. Classen, ejer af godset, der endte med at omfatte sognene Kregme, Vinderød, Melby og Torup. Liseleje er opkaldt efter hans steddatter, Anne Catherine Elisabeth Iselin, som blev kaldt Lise. Det var tanken, at der skulle leveres fisk til Classens krudtværk i Frederiksværk. Det gamle ishus fra 1901 er Liselejes vartegn, og ligger for enden af Classensvej. Huset solgte ikke softice, det skulle opbevare fisk, og gjorde det muligt at eksportere fisk, efter at der var kommet jernbane til Frederiksværk.
Esbønderup
Esbønderup består af en mindre kerne af ældre huse fra 1800-tallet omgivet af parcelhuse fra 1960’erne. Esbønderup betyder »Esbens udflytterbebyggelse« Byen er altså opstået ud fra en ældre nærliggende by helt tilbage i vikingetiden, grundlagt eller tilegnet en mand ved navn Esben. Egentlig hedder den i dag Kirke Esbønderup, men det fulde navn bruges sjældent. Byen havde faktisk engang Danmarks ældste sygehus i moderne forstand fra 1755, men det er i dag nedlagt.
Dronningmølle
Dronningmølle er oprindelig en enkelt møllegård med en vandmølle ved Esrum Å’s udløb. Møllen blev på et tidspunkt flyttet til bygningen ved navnet ’Slottet’, som er nævnt i 1500-tallet. Navnet Dronningmølle stammer formentlig fra, at Christian 6.s moder dronning Sophie ejede denne gård. I 1897–98 opførte kaffegrosserer Ferdinand Andersen et stort teglværk i Villingebæk. Han ejede møllen, som han navngav Dronningmølle Teglværk. Da Helsingør–Gilleleje banen oprettede station i området, insisterede han på, at stationen kom til at hedde Dronningmølle Station.
Kulhuse
Kong Christian 4. besluttede i 1633, at der skulle anlægges en skibsbro i den nordlige del af Horns Herred, hvorfra der skulle udskibes tømmer, brænde og trækul fra Nordskoven. Der blev ansat en mand, som også var kulsvier, til at holde øje med udskibningen. Til ham blev huset Kulhus bygget, og det er herfra, navnet Kulhuse stammer. Da skibsbroen var anlagt, blev det muligt at udnytte træet i Nordskoven.