Svalbard for feinschmeckere
Kloden har stadig fjerne og utilgængelige horisonter, hvor de helt store naturoplevelser venter. Nogle få ekspeditionsskibe med isbryderstatus kløver sig hver sommer gennem pakisen for at komme tæt på hvaler, hvalrosser og isbjørne i Ishavet omkring Svalbard.
Krydstogter til Arktis og Antarktis
Ekspeditionskrydstogter er cruising for feinschmeckere. Det er udflugter til dele af kloden, der endnu er fjerne og utilgængelige horisonter, som kræver lange og nogle gange strabadserende rejser. Ja, den slags findes heldigvis stadig i det 21. århundrede.
Det afgørende for den lille håndfuld rederier, der har specialiseret sig i ekspeditionskrydstogter til bl.a. de arktiske egne, er at skibene ofte har isbryderstatus, og så er man villig til at se gennem fingre med andre ting.
Det kan være med små ekspeditionsskibe fra velkendte deluxe-rederier som; Silversea, Seabourn og Ponant Cruises. De seneste år er der også indsat mange små moderne skibe fra nye rederier, der har specialiseret sig inden for denne niche. F.eks. Atlas Ocean Voyages, Scenic Ocean Cruises og Swan Hellenic Cruises. Disse topmoderne skibe medtager typisk kun 150-200 passagerer.
Nærkontakt med natur og dyr
Dette ekspeditionskrydstogt går fra Tromsø via Bjørneøen til Svalbard. Flere rederier tilbyder også afgange inklusive fly direkte til Svalbard. De otte dage omkring Svalbard er blot beskrevet i programmet som sejlads gennem Svalbards stræder og fjorde. Her er ingen dag-til-dag-plan, for den bliver løbende besluttet og ændret af ekspeditionslederen i rådslagning med kaptajnen.
Daglige kort over isens udbredelse bliver nøje studeret af besætningen, hvilket er afgørende for krydstogtets videre færd. Vores sejlads viser sig at blive årets første, der er i stand til at komme nord for Svalbard og sejle hele vejen rundt om øgruppen.
Et par aftener forinden, hvor de fleste er på vej i seng, bliver vi alle pludselig gennet op på dækket for at observere en isbjørnemor med en omkring toårig unge, der svømmer lige godt 500 meter fra skibet. Efter en halv time i midnatssolens bragende solskin (solen står vel som den gør omkring klokken 18 på en dansk højsommerdag), er vi alle lysvågne og med adrenalinen pumpende, så ved midnatstid er salonen pludselig fyldt med sultne og tørstige passagerer.
Dagen efter observeres en stor flok hvalrosser på en lille ø, og selv om klokken nærmer sig 22, og passagererne hygger sig i baren, bliver alle straks tilbudt at iklæde sig termoundertøj, parkacoats og redningsvest og hoppe om bord i skibets Zodiac-gummibåde for at sejle over Ishavet og se nærmere på de store dyr. Langt de fleste takker ja.
Ekspert fra Harvard
På almindelige krydstogter er udflugter typisk et dyrt tilkøb. På ekspeditionsskibe som vores er de inkluderet i prisen og selve formålet med rejsen. Udflugter i arktiske egne er noget for sig. Ved bestillingen af krydstogtet blev vi bedt om at angive sko- og tøjstørrelser, og ved ankomsten til vores suite lå der to parkacoats klar til os på sengen (og i øvrigt til personligt eje). Vi blev også udstyret med gummistøvler og redningsveste, undervist i sikkerhedsprocedurer i gummibåde i Ishavet, og opdelt i små hold tilpasset størrelsen på gummibådene.
Efter få dage håndterer vi alle procedurerne med militær disciplin og præcision: Når meddelelse om vores hold (nummer fem) bliver givet over højtaleren, står vi klar og påklædt ved trappen ned til gummibåden inden for få øjeblikke.
Hver Zodiac bliver styret af et medlem af ekspeditionsholdet. Af skibets besætning er de 12 eksperter med speciale inden for hver sit område. Her er biologer, havbiologer, en geolog, en ornitolog, en historiker, en naturfotograf samt flere skytter. Skytterne sættes i land flere timer før passagererne for at afsøge områderne. Ved sejlads blandt isflager er riflerne også altid fremme. Og er sigtbarheden for lav, bliver landgang straks aflyst eller afbrudt: Man vil nødig overraskes, og rederierne tager aldrig chancer, når der er tale om gæsternes sikkerhed.
Ekspeditionslederen holder dagligt et informationsmøde om næste dags program, så alle er forberedt på næste dags oplevelser. Eksperterne holder også foredrag, f.eks. om datidens berømte ekspeditioner til Nordpolen. Man kan heldigvis blive i sin suite og se det hele på sit tv.
En af skibets havbiologer er Robin Aiello, der er uddannet ved Harvard University og tidligere rådgiver til den australske regering. Hun lader en gæst overtage styrepinden under en Zodiac-sejlads langs 200 meter høje klipper med titusindvis af fugle, mens hun forsøger at spotte og udpege en polarræv. Robins ekspertise og evne til at spotte dyr er afgørende for at gæsterne kan få de fantastiske fotos.
Et service-gen på 110%
Moderne deluxe-ekspeditionsskibe er en specialiseret niche af krydstogter, der kombinerer naturoplevelserne med skibets moderne komfort.
Det betyder, at mange af de sædvanlige ingredienser fra rederierne også er at finde her: Alt er inklusive døgnet rundt, uanset om det er Champagne serveret i Jacuzzien eller en godbid i suiten klokken tre om natten. Samme suite er i øvrigt udstyret med hjemmebar og butler-service. I restauranten er der fri seating, så man spiser hvornår og med hvem man har lyst.
Køkkenet kan være lidt hæmmet af, at kokken ikke kan få friske fødevarer hver dag. Omvendt er servicen blandt det bedste, jeg nogensinde har oplevet. Ikke kun fordi ratioen mellem besætning og passagerer er blandt de højeste i verden, men også fordi besætningens service-gen aldrig er under 110 procent.
En dukkert i Ishavet
Undervejs stopper kaptajnen en dag pludselig skibets motorer. Han har fundet en stor våge, hvor der er omkring 50 meter vand rundt om skibet. Det er dermed det perfekte sted til en fast tradition på arktiske ekspeditioner: En polar dukkert også kaldet ”Polar Plunge”.
Konceptet er så absurd, at det er uimodståeligt. Vi er over 81 grader nord – langt tættere på Nordpolen end Thule, og på højde med den allernordligste top af Grønland. Kun Ishavets pakis adskiller os fra Nordpolen. Fra øverste dæk kan vi se milevidt ud over den tætte is, der omkredser vores lille våge. Og så er det svært at glemme, at vi få kilometer herfra netop har haft et møde med verdens største rovdyr.
At hoppe i vandet her er en større sikkerhedsoperation. Flere Zodiac-gummibåde ligger klar nær skibet. Kun to gæster springer i vandet ad gangen, og hver er forsynet med sikkerhedsline og dedikeret livredder i modsatte ende. Faktum er, at vandet er knap én grad varmt.
Da jeg rammer vandet, gør det ikke fysisk ondt, som jeg havde frygtet, men efter 20 sekunder kan jeg mærke, hvordan flere muskelgrupper påvirkes af det kølige hav.
Jeg lader faldets momentum sende mig ned under Ishavets overflade og åbner øjnene. Vandet er lysende klart og blågrønt. Det er en verden, der er lige så smuk som den er farlig. Mødet med den varer kun et spinkelt øjeblik, men som med andre feinschmecker-ting her i livet – og på dette ekspeditionskrydstogt – er det en af de øjeblikke i livet, der er helt uforglemmelige.
Fortroligt kan jeg oplyse, at vandet faktisk ikke er mange grader koldere, end erfarne hjemlige ”vikinger” oplever i Øresund på en vinterdag. Typisk er det over 50 % af passagererne, der hopper med på trenden. Måske er det kollektivt pres, eller måske er det for at få det eftertragtede ”Polar Plunge certifikat” med hjem.
Et af de mest erfarne bureauer er Gaia Travel, der er specialister i rejser med mindre skibe www.gaiatravel.dk Telefon82820909 E-mail; vip@gaiatravel.dk