Ærlig elegance på klitgården
I en smuk ombygget klitgård ved Vesterhavet bor designer Marianne Just i en enkel og gennemtænkt stil, der danner rummelig basis for kreative tanker. Her er så sart og roligt, at idéerne lettere flyder, og nye kreationer kommer til.
Vinden raser i dag. Fra vest. Den suser over vandet, hen over klitterne og ind i forhaven helt op til klitgårdens røde ydermure, som beskytter Mariannes lyse stue mod det dansk vejr. Vi er ikke langt fra de små byer ved vestkysten, men alligevel helt derude, hvor siv, vand og sand er det, der er mest af.
Her fandt Marianne Just i 2001 sit nye hjem efter en årrække med bolig i udlandet.
Huset, der er fra omkring 1870, er bygget op af drivtømmer og mursten, brændt ved Ringkøbing Fjord. Dengang var der også en gammel skole på grunden, som i dag står tom og skal ombygges, når Marianne finder tid til det.
Indtil nu må hun altså nøjes med at nyde det store stuehus, som har gennemgået en utrolig forvandling. Da hun købte huset, var det mørkt, havde små rum og var uden hverken varme eller charme. Intet havde været rørt i mange år, men Marianne kunne se potentiale i den gamle gård.
– Da jeg købte gården, var her kun små rum, men jeg kunne se, at der kunne åbnes op, siger Marianne om det første indtryk af gården.
Der skulle gå en del år, før Marianne for alvor tog fat i renoveringen. Hun er nemlig ikke typen, der gør noget uovervejet, og derfor skulle alle løsninger tænkes igennem. Men i 2007 gik hun med hjælp fra en god ven, arkitekten Stig Lynnæs Larsen, i gang.
Først snakkede og tegnede de, indtil de blev enige om en model, som de arbejdede ud fra. Derefter blev mange af væggene revet ned, lofterne blev hævet, og der blev lagt jordvarme ind. Omlæg-
ning af varme tog et halvt år i sig selv, og derefter gik genopbygningen i gang. Her skulle pudses vægge, laves køkken, og badeværelser og nye gulve skulle ind.
Lyset ved vandet
Renoveringen fortsatte indtil 2009, hvor huset stod så færdigt, som det fremstår i dag. Resultatet er et smukt og lyst hjem, hvor Marianne især sætter pris på netop lysindfaldet.
– Her ved vandet findes et andet lys end andre steder, fordi det reflekteres, og netop derfor bor jeg her, fortæller Marianne om en af grundene til, at hun har valgt at bosætte sig her.
Tidligere har hun boet i København, London, Californien, New Mexico, og ja, hun har faktisk rejst verden rundt. I dag bor hun halvdelen af året på Klitgården og den anden halvdel i Santa Fe, New Mexico.
-Men her er der ro, og jeg har brug for at trække mig tilbage og være mig selv ind imellem, fortæller Marianne om sit vesterhavsparadis, hvorfra hun designer tøj og stof samt underviser i Joseph Pilates, som er hendes anden store passion ud over design.
-Du får jo ingen ideer ved ikke at gøre noget, siger Marianne, og det er en af grundene til, at hun underviser i pilates. Det giver nemlig plads til tanker og idéer til nye projekter.
Gammelt og nyt side om side
Det er godt at finde inspiration ude, men ofte kigger Marianne sig bare omkring i stuen og får idéer:
– Jeg får inspiration af de gamle ting, jeg har her. Med dem kan jeg blandt andet se, hvordan de forskellige genstande er lavet.
Og Marianne blander gerne både gammelt og nyt, når hun indretter sit hjem:
-Jeg har gamle sølvskeer og bestik fra Arne Jacobsen, og det passer godt sammen, for det giver personlighed, fortæller Marianne, der aldrig impulskøber ting til hjemmet. Hun kigger og overvejer altid hver eneste ting længe, før hun køber den, og så smider hun til gengæld heller aldrig noget ud.
-Jeg køber ikke meget, og så passer jeg godt på mine ting. Når jeg køber nyt, så køber jeg ikke med det samme og tænker mig altid godt om. Og når beslutningen er truffet, så kigger jeg ikke på prisen.
………………………………………………………………………………………………………………………….
Her bor:
Tekstil- og beklædningsdesigner samt pilates-underviser Marianne Just, 64 år, og hunden Mac i en gammel klitgård ved Vesterhavet. Gården er bygget omkring år 1870 og er 160 m2.Spørgsmål/svar:
Du bor meget lyst – kan du ikke lide farver?
-Jo, jeg holder meget af farver, men hvis hele huset skal bestå af mange farver, så kan jeg slet ikke se dem.
Du bor spartansk – er du god til at begrænse dig?
– Ja, jeg har eksempelvis arvet de gamle ting, jeg har. Men jeg bruger dem kun, hvis de passer ind.
Kan du beskrive dit hjem med 3 ord?
– Det er lyst, her er en ærlighed til materialer og her er ikke noget, som ligner noget, det ikke er. Her er kvalitet.
Er du minimalist?
– Nej, jeg er ikke minimalist, for jeg har kopper med pynt på.
Hvad er vigtigst i for dig i hverdagen?
– At finde mit eget center, min indre ro. Hvis jeg er stresset, så kan jeg heller ikke yde.
………………………………………………………………………………………………………………………….
Stolene er fra Poul Kjærholm, savbriksen fra Ole Gjerløv Knudsen, og tæppet er Mariannes eget design.
En enkel entré med en bøjleholder fra HAY.
Gør som Marianne og brug gamle krukker som dekoration. De her har hun arvet fra sin mor, der fandt den lille, da den var stillet ud til skrald. Den har hul i bunden, men hun syntes alligevel, den var for smuk til at smide ud.
Arbejdsstolen er designet af Mariannes eksmand, arkitekten John Young. Hun har to af stolene, og skulle hun vælge noget, som hun holder mest af i sit hjem, så er det dem.
Huset har jordvarme, men bliver også opvarmet af en stor brændeovn, som bringer hygge og liv til boligen.
Et stort bukkebord fungerer som arbejdsbord for Marianne, som har nål, tråd, pensler, stof og tusindvis af andre remedier tæt på sig her.
Spisebordet er italiensk design og spisestolene er Wegner.
Stolene er fra Poul Kjærholm med kanvas betræk, der er fremstillet specielt til Mariannes stue. Det skulle godkendes af designerens arvinger, før stol- ne blev sat i produktion. Men Marianne var villig til at vente, fordi hun syntes kanvas-stoffet ville passe perfekt ind i hendes stue.
Har du en rist i din bruser, du gerne vil skjule, så kan du finde inspirationen her – Marianne har samlet smukke sten og dækket sin bruse-rist med dem. Det giver en luksuriøs fornemmelse.