Tid til ski!
Skisæsonen topper snart og for at give lidt god inspiration, er her fem af de vildeste skiture i verden.
Sturzverbot på Vallugabjerget
Om det er et forvarsel, at svævebanen op til toppen af Vallgubjerget ved Lech og Zürs ligner en stor ligkiste, skal være usagt. Men den massive manddomsprøve ned af pulverudfordringerne er livsfarlig, og man må kun tage turen, hvis man er i godt selskab med en erfaren skiguide. Hvorfor opdager man, når man i starten kigger ned af en lodret mur. Her er der sturzverbot, for skulle man være så uheldig at falde, kan man snildt risikere at flyve ud over klippekanten og ind i evigheden. Klarer man udfordringen, er resten en gåsehudstur i den lækreste pulversne ned til Zürs, hvor nogle vidunderlige restauranter og pelsklædte skiløbere venter den lykkelige. Amen.
Den grufuldeste skipiste i USA
De lokale kalder Corbets Couloir for ‘America’s scariest ski slope’ og det er stedet, du er nødt til at tjekke ud, hvis du er en rigtig skibums. Hvis du ellers tør. Samlet set er skituren såmænd tilforladelig nok, men starten kan plage dig resten af livet. Turen starter med et hop og et frit fald på mellem fire til seks meter afhængigt af, hvor man lander. Det urimeligt snævre landingssted har et fald på mindst 50 procent, så medmindre du formår at dreje øjeblikkeligt, får du lov til at hilse på de stejle klippevægge på Corbets Couloir. Overlever du de første vanvidsmeter, er resten en fremragende tur i masser af pulversne, da bjergsiden ligger i læ for solen og for den værste vind. Bagefter kan du sidde og prale med dine bedrifter i de mange saloons i Jackson Hole.
Den schweiziske pukkelmur
Hvis du fortæller dine skikammerater, at du har kørt ned af La Chavanette, vil de fleste reagere med et tomt blik i øjnene. Men hvis du i stedet beretter, at du har klaret den schweiziske mur i Avoriaz, modtager du adskillige nikkende anerkendelser. ‘Muren’ har nemlig terroriseret mange uvidende skiturister, der er kommet på afveje i skisportsområdet Avoriaz. Udover at den er så stejl, at man faktisk ikke kan se, hvad der venter af rædsler, har den en masse grimme pukler, som skræmmer livet af de fleste med to brædder på benene. ‘Kun for eksperter’ beskeden øverst er vist årets mest overflødige besked. Men når de første sving er vel overstået, og man er væk fra det ultrastejle hang, venter belønningen i form af en bred pukkelpiste, som er fabelagtig at køre i, hvis man er til den slags narrestreger.
Skiløbernes Monzabane
Højdepunktet i de alpine styrtløberes World Cup-kalender er altid Hahnenkamm Rennen i Kitzbühel. Den legendariske ‘Die Streif’ på 3.312 meter med en højdeforskel på 860 meter er skiløbernes Monzabane. Med et gennemsnitligt hældning på 26 procent og en maks på 85 procent, når skiløberne op på 140 kilometer i timen. Særligt udfordrende er ‘Mausefalle’ i slutningen, hvor løberne hopper op i mod 80 meter! Selvom vi dødelige skiløbere ikke kommer i nærheden af styrtløbernes fartvanvid, er turen ned lumsk, og man kan sagtens få en fornemmelse af, hvor vild turen er.
250 vanvidskilometer i timen i Les Arcs
Det kan ligne aktiv dødshjælp, men arrangørerne hævder, det er sikkert, og for godt 100 danske kroner er du garanteret et adrenalinsus, der vil gøre dig høj resten af dagen. Speed skiing får et World Cup styrtløb til at ligne en hyggetur med et par indlagte sving og hop. Den flyvende kilometer i Les Arcs er en særdeles velplejet lige-ud-af-landevejen piste, der begynder med en ubegribelig hældning på 76 procent på forsiden af Aiguille Rouge. Den nuværende fartrekord er på 250 km i timen sat af franskmanden Philippe Goitschel. Så ifør dig en superstram dragt, en fjollet hjelm og en æggestilling, hvis du satser på at slå den flyvende kilometers fartrekord.