Et pragtslot fra renæssancen

Kronborg i Helsingør er mest berømt for at have været prins Hamlets borg i Shakespeares skuespil samt for krigeren Holger Danske, som slumrer i kasematterne. På næsset med strand uden om lå allerede i 1400-tallet fæstningen Krogen. Men det var Frederik den 2., som byggede Kronborg og senere hans søn Christian den 4., som genopbyggede slottet som symbol på rigdom og magt.

 

FET_Kronborg_Slotte_i_Nordsjælland_Kronborg_set_fra_soesiden2_bFoto_Thomas Rahbek_Kronborg

Daglige omvisninger giver et indblik i Kronborg Slots historie, arkitektur og udsmykning. Lokaler lejes desuden ud til møde, middag, teambuilding, events mm.

 

I over 400 år er Kronborg centrum for indkassering af øresundstold, og slottet er vidt berømt i sine gyldne år mod slutningen af 1500-tallet. Med kraftige kanoner, som peger direkte mod de skibe, der sejler forbi, vover de søfarende ikke andet end omgående at betale for at sejle igennem her på Sundets smalleste sted. Det gør kong Frederik den 2. til en holden mand, og han opgraderer renæssanceslottet med fløje og tårne med kobbertag og -spir. Murene er af mursten fra det tidligere slot på stedet – og beklædt med en facade af gotlandsk sandsten. Kronborg bliver blandt søfarende, handelsfolk, diplomater, kongelige og købmænd berømmet som et storslået slot, hvor hoffet lever i sus og dus, og hvor der ikke spares på noget.

Men hoflivet og dets overflødighedshorn af pomp og pragt forsvinder brat efter en brand i 1629 forårsaget af et par håndværkeres uforsigtighed med åben ild. En æra er slut, da flammer fortærer det meste af slottets interiør med kostbare møbler og kunstskatte og krøller det smukke kobbertag sammen. Slottet bliver genopbygget, men fra da af går det mere triste tider i møde. Disse kulminerer, da svenskekongen Karl Gustav beskyder, besætter og plyndrer Kronborg i 1658-60. Flere kostbare kunstgenstande som bl.a. Frederik den 2.’s bordhimmel (en slags baldakin) vævet i uld og silke med guld- og sølvtråde tages som krigsbytte og opbevares den dag i dag på Nationalmuseet i Stockholm. Værket er dog pt. udlånt (!) til udstilling på Kronborg frem til 2016.

 

Hamlets slot

Kronborg er fæstningsanlæg og renæssanceslot i ét bygget på en naturlig pynt i Helsingør. Slottet blev i år 2000 optaget på Unescos verdens arvsliste.

Kronborg Slot er berømt som kulisse for skuespilforfatteren William Shakespeares ”Hamlet”, prins af Danmark. Det er desuden hjemsted for Holger Danske, en legendarisk dansk kriger og ridder i Karl den Stores hær. I følge overle-

veringerne hviler han i kælderen under Kronborg men vil komme Riget til undsætning, når det trues. En statue af den sovende Holger Danske findes i kasematterne. Den er udført af H.P. Pedersen-Dan i 1907.

Oprindeligt var det Frederik den 2., Christian den 4.´s far, som byggede og navngav slottet som et kraftfuldt symbol på sin rigdom og magt. Slottets historie går dog helt tilbage til 1420´rne, hvor den danske konge Erik af Pommern opførte fæstningen Krogen på samme næs for håndfast at kontrollere indsejlingen til Øresund og opkræve indbringende told, som i flere hundrede år gjorde Helsingør kendt og velhavende. Oprindeligt var Krogen en samling huse bag en kvadratisk fæstningsmur og lignede ikke et slot.

I årene 1574-1585 ombyggede Frederik den 2. middelalderborgen til et storslået renæssanceslot med hjælp fra tidens nederlandske bygmestre Anthonis van Opergen og Hans van Paeschen – og der blev ikke sparet nogen steder.

Da storbranden hærgede slottet, klarede kun slotskirken sig på grund af de særligt solide lofts-hvælvinger. Også de såkaldte Kronborgtapeter – en serie gobeliner med den danske kongerække udført af nederlandske vævere til slottets største rum Dansesalen – blev skånet, da de ikke var ophængt på daværende tidspunkt. 15 af de dengang 43 Kronborgtapeter er bevaret. Herefter gik Christian den 4. i gang med at genopbygge slottet. I det ydre så slottet ud som før, men indenfor skete der mange forandringer med nye udsmykninger i tidlig barokstil, før stedet knap 30 år senere blev belejret.

I 1688-98 under Christian den 5. blev Kron-borgs fæstningsværker udbygget, og slottet herefter kun sporadisk beboet af kongelige.

Fra 1785-1923 var selve slottet militærforlægning for værnepligtige. De rykkede siden til kasernebygninger uden for den indre voldgrav sammen med løjtnant- og kornetuddannelsen indtil nedlæggelsen i 1991.

I 1924-38 blev Kronborg gennemgribende restaureret og ført tilbage til sit oprindelige udseende. Herefter blev slottet åbnet for offentligheden, der siden 1840´rne havde haft adgang til slotskirken. Kronborg blev i år 2000 optaget på Unescos verdensarvsliste, og det årlige besøgstal er i dag en kvart million.

 

Kronborg Gallerierne

Kronborg er meget mere end Hamlet og Holger. Kronborg er også hjemsted for 20 kunstnere – der alle har værksteder og gallerier rundt om slottet. “Kronborg Gallerierne”. Kunstnerne i Kronborg Gallerierne er alsidige og arbejder med maleri, grafik, glas, keramik,foto, tekstil og design. Gallerierne har åbent den første søndag i måneden – og når bannerne er hejst uden for gallerierne.

Hvert år arrangerer de også en fælles udstilling på Kronborg Slot. Denne sommer handler det om Shakespeare. Læs mere på hjemmesiden: www.kronborggallerierne.dk

 

FET_Kronborg_2

FET_kronværksbygningen 7

Billedkunstner Lykke Bellum – og hendes værker. “Renæssance inspiration” fra Galleri 12 på Kronborg.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

FET_Kronborg_Slotte_i_Nordsjælland_Soldater_og_kvinde_foto_claudia_brix

 Løjtnant på Kronborg

”Det var nogle betagende og usædvanlige omgivelser at blive anbragt i. Det syntes vi alle.”

Sådan erindrer pensioneret oberstløjtnant Jan Kaare Christensen, Frederiksberg, sin tid på løjtnantsskole på Kronborg Slot i 1969, da han var 20 år.

Han boede på en firesengsstue i de militære bygninger uden for slottets indre voldgrav. I en nabobygning foregik undervisningen i at føre krig, lægge strategier og føre en deling (30 mand) samt et kompagni (150 mand). Et halvt år opholdt Jan Kaare Christensen sig på Kronborg, før han fortsatte sin uddannelse på Frederiksberg Slot og siden blev flyttet til tjeneste på kaserner rundt i landet.

”Der var meget læsning, og vi var 19 unge mænd, som modtog klasseundervisning. Når vi skulle på feltøvelse i marken, blev vi kørt til det militære øvelsesareal i Hellebæk. Så var der fysisk træning, kamp fra en stilling, øvelse i angreb og andre taktiske og praktiske opgaver,” fortæller Jan Kaare Christensen og fortsætter:

”Når vi havde fri om aftenen, gik vi i byen i Helsingør, enten i uniform eller i civilt tøj. Jeg husker det som en god tid, især på grund af kammeratskabet. Og selv om det var eksotiske omgivelser langt væk fra de almindelige kaserner, husker jeg det ikke som gammeldags.

Men det er utroligt at tænke sig, at der indtil 1920´rne var indkvarteret soldater på selve slottet”.

I 1991 var det slut med soldater på Kronborg Slot.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

FET_Kronborg_Slotte_i_Nordsjælland_Hamlet_i_Kongens_Kammer_3_pÃ¥_Kronborg_foto_Thorkild_Jensen

Man kan gå i prins Hamlets fodspor på en guidet tur slottet rundt. Hamlets ven Horatio – i skikkelse af en af Kronborg guider – taler ud om hor, mord og bedrag. Han fortæller, hvordan dramaet om Hamlet kunne have udspundet sig. 

 

FET_Kronborg_Slotte_i_Nordsjælland_Holger_Danske_blaat_lys_foto_Styrelsen_for_Slotte_og_Kulturejendomme

Legenden fortæller, at krigeren Holger Danske sover tungt i Kronborgs kasematter. Men når Danmark kommer i nød, vil han vågne op til dåd og forsvare Riget.

 

FET_Kronborg_Slotte_i_Nordsjælland_Kronborg DSC_2451 foto Thomas Rahbek, SLKS

Nordeuropas dengang største dansesal var 60 meter. Loftet var med træudskæringer, forgyldninger og malerier men er i dag kun et bjælkeloft. Her var også syv store messinglysekroner og skakgulv af marmor.

 

FET_Kronborg_Slotte_i_Nordsjælland_Kronborg_Bordhimmel_DSC_0464_foto_Thomas_Rahbek

For enden af dansesalen sad kongeparret foran kaminen under en prægtig baldakin af purpurrød silke vævet med sølv- og guldtråde. Frederik den 2.´s overdådige bordhimmel kan ses til og med 2016, hvor den er på besøg fra national-museet i Stockholm.