Nu er reolen til udstilling

Den proppede bogreol er fortid. Nu har reolen fået et comeback som udstillingsmøbel for håndplukkede bøger og kunstgenstande og er en del af boligindretningen.

FET_Reoler_De-Padova2

De Padova-serien fra Boffi har reolen af valnøddetræ til 24.900 kr. Tani Moto bogreolen på 104 X 207 cm er designet af Vico Magistretti og kan bruges enkeltstående eller sættes sammen. Fås også i eg/hvid. Ben kan justeres og hylder flyttes. 

 

Efter i flere år at have været afskaffet helt eller forvist fra stuen bydes bogreolen igen velkommen. Men den bruges på andre måder end før, fortæller indretningsdesigner og stylist Sofie Brunner:

”Det handler ikke længere om at stoppe sin reol til bristepunktet med bøger. Hvor en reol før var til opbevaring, er det i dag mere et udstillingsmøbel”, forklarer hun og tilføjer:

”Reoler bruges i højere grad til håndplukkede, personlige objekter og coffee tablebøger. Reolen skal først og fremmest være et visuelt display frem for at huse Tjajkovskijs samlede værker, der viser ejeren som intellektuel. Mindre stillebener af udvalgte ting opstilles desuden kunstnerisk for at bidrage til indretning af hjemmet”.

Med nutidens reol og dens indhold viser man, hvem man er, og hvilken stil man har valgt, og hvordan man vil opfattes. Modsat før hvor det betød mest hvilke titler, man ejede, er det i dag udseendet og stemningen, som tæller. De udstillede objekter kan foruden bøger være skulpturer, loppefund, arvestykker, genstande købt på rejser, planter og den nyeste Flos-lampe:

”De færreste har bøger i samme mængde som før. Vi investerer ikke i værker på samme måde som dengang, man købte et leksikon eller en verdenshistorie i flere bind” siger Sofie Brunner og fortsætter:

”Bøger, der får adgang til reolen, er ikke tilfældige. De skal handle om kultur, kunst og eje-rens interesser for mad, sundhed, design, livsstil, arkitektur og musik. Gamle romaner og paperbacks kasseres. De yngre generationer betragter ikke bøger som hellige og noget, der nødvendigvis skal bevares”. Reolen er altså i højere grad en showcase til præsentation af bøger og genstande på en bevidst og æstetisk facon. Fremfor noget overfyldt, der tynger i et rum:

”Kommer vi ind i et hjem med en stopfuld reol, tænker vi nok, at her bor en person, som går mere op i viden og litteratur end i sin boligindretning”, mener Sofie Brunner fra Brunner Studio.

 

FET_Reoler_Ikea-kuber

Read er seneste bud på en bogreol fra Montana. Udført af MDF og findes i 42 forskellige lakfarver. Pris for det viste er 17.895 kr. 

 

FET_Reoler_Ferm-Living-Reol2

Punctual hedder reolsystemet, som fås i hvid, rosa eller grå og er fra Ferm Living. Det er pulverlakerede metalelementer i flere højder med industrielle referencer.
Fås i flere størrelser af sektioner fra 3.699 kr. til 21.999 kr. 

 

Med bøger til alle tider

Fra slutningen af 1400-tallet med bogtrykkerkunstens udbredelse, som tyskeren Johann Gutenberg bidrog til med flere opfindelser, opstod behov for opbevaring af bøger. Det begyndte i samfundets øverste lag med kancellier, klostre, arkiver mm og fortsatte til borger. Bogreoler har siden taget nye veje i form af bogskabe, boghylder, bogkasser og reolsystemer. 

Transportable reoler har man også set. Eksempelvis den engelske ”barristers bookcase”, en flytbar reolkasse med glaslåge i hængsler, så sagførere kunne bære deres lovsamlinger fra én retsal til en anden. 

Kilde: Wikipedia m.fl. 

 

FET_Reoler_Montana-Bend

Bend kalder Montana sin nye reol af MDF. Den er 177 cm høj, 69,6 cm bred og 30 cm dyb. Farven har navnet Lounge. Pris 9.595 kr. 

 

FET_Reoler_Mogens-Koch-sort-eg

Mogens Kochs klassiske byggereolsystem tager udgangspunkt i en kvadra-
tisk bogkasse tegnet i 1928 og sat i produktion fire år efter. Fremstilles nu hos Carl
Hansen & Søn af blandt andet sort eg og olieret eg. Koster 12.500 kr. pr. modul.

 

FET_Reoler_Mau-Studio

R.I.G. modul hyldesystemet fra MA/U Studio har standardlængden 110 cm på sektionerne. R.I.G. er designet af Mikal Harrsen og Adam Hall. Materialet er pulverlakerede stålprofiler med sorte træhylder. Spørg til pris på www.maustudio.net.

 

FET_Reoler_kt-bookworm-320-p

Kartells PVC-reol, Bookworm, designet isaraeleren  Ron Arad kan formes, som man vil. Fås i tre forskellige størrelser, med mellemstykker til at støtte bøgerne. Fås i fem farver. Priser er henholdsvis 2.588 kr., 4.444 kr. og 6.790 kr. hos Casanova Furniture.