Mit favoritsted i Charlottenlund

Liebhaverboligen har bedt fem kendte Charlottenlund-borgere om at udpege deres foretrukne plet i området.
Her slapper de af og nyder naturen, havet og bylivet

 

FET_Charlottenlund_Forside-111-copy

FET_Charlottenlund_Henrik-Koefoed-9248-Final

 

Ned i bølgen blå hele året rundt
Henrik Koefoed, skuespiller og én af Ørkenens Sønner.

Hvor er dit bedste sted i Charlottenlund?

”For 25 år siden, før det blev moderne at vinterbade, meldte jeg og min kone os ind i Charlottenlund Søbad. Vi er kommet der lige siden flere gange om ugen både morgen og om formiddag på alle årstider. Selv når vandet er under seks grader, dypper jeg mig i det. Bagefter går jeg i sauna, og det giver et kæmpe velvære.”  

Taler du med andre badende?

”Der er en fast flok af mennesker af alle typer og aldre, og det er fedt. Nogen gange er man i humør til at snakke, andre gange ikke. Det er ok, for at-

mosfæren er afslappet. Man kan være i fred, hvis man vil det, og være social hvis man føler for det.”

Hvad er godt ved stedet?

”Det er et privilegium at bo så nær på havet og nyde turen ned til vandet gennem skoven. Så det er også i høj grad naturen og ”diamanterne på havet,” man drages af.”

 

FET_Charlottenlund_Forside-072-copy

FET_Charlottenlund_Henrik-Aagaard2

 

Et miks af mange forskellige butikker
Henrik Aagaard, købmand og bestyrelsesformand for Alléforeningen.


Hvad er dit foretrukne sted i Charlottenlund?

”Det er uden tvivl den hyggelige handelsgade Jægersborg Allé, hvor jeg har haft min gang på alle hverdage i 18 år. Før den tid arbejdede jeg i Bagsværd. Hele miljøet, stemningen og gadens hyggelige specialbutikker tiltaler mig.”

Handler du der også selv?

”Ja når jeg skal bruge tøj og især gaver, køber jeg dem her i gaden. Som regel står ejeren selv bag disken, og der er personlig kontakt modsat i et center. Her findes varer, man ikke ser andre steder, fordi forretningerne ikke er kædebutikker. De har deres egen profil. Her er et godt miks af mange forskellige specialbutikker, og så er her ikke de mange ledige lejemål, man ser i visse byer.”  

Hvad er særligt ved gade og butikker?

”For at butikkerne skal overleve og ikke blive ædt op af nethandel, skal de lokale komme der. Og det sker også, for kunderne lægger stor vægt på personlig kontakt og service. Det kender jeg fra mit daglige arbejde, hvor kunderne kender mig og kan lide at se chefen i butikken.”  

 

FET_Charlottenlund_Lone-Hertz

 

Bad fra vikingebroen betyder nye kræfter
Lone Hertz, skuespiller og foredragsholder.

Hvad er dit favoritsted i Charlottenlund?

”Foruden mit lille hus ud til vandet i Strandlund og Emmerys på Strandvejen, hvor man kan få god kaffe, er det helt klart Vikingebroen for vinter-
badere ud for mit hjem. Her bader jeg alene i måneskin eller om aftenen. Stedets sauna bruger jeg aldrig og benytter mig heller ikke af selskab med andre vinterbadere. Det er hyggeligt at være social men med 50.000 km i bil for at tage ud til foredrag landet rundt og desuden spille teater og konstant være omgivet af mennesker, har jeg brug for at være mig selv og rense hjernen, når jeg er hjemme.”


Hvordan fandt du din yndlingsplet?

”Jeg havde købt det lille hus til mine forældre. Og da de gik bort i 2002, prøvede jeg at flytte ind.
Jeg skulle se, om jeg kunne med de mange minder, der var. Siden 1987 havde jeg boet i en stor villa med ti værelser på Viggo Rothes Vej. Men det blev for omfattende at holde med at skovle sne og rive blade i haven.” 

Hvad kan du lide ved broen?

”Ved siden af den smukt beliggende Vikingebro er der en restaurant, som kan anbefales. Som vinterbader kaster jeg mig ud i det ofte kolde vand hver dag året rundt og stiger op igen som et nyt menneske. Det er for mig som en dåb, en dyb renselse og en ny opladning. Badningen og stedet er et kick, der giver mig nye kræfter.” 

 

FET_Charlottenlund-Skov

FET_Charlottenlund_John-Krøigaard-Larsen

 

Lever med fredfyldt skov i sin baghave
John Krøigaard-Larsen, indehaver af Theis Vine på Charlottenlund Stationsplads.

Hvad er dit favoritsted i Charlottenlund?

”Jeg kan allerbedst lide at komme i Charlottenlund Skov og tilbringe noget af min fritid dér. Det jeg bedst kan lide ved skoven er, at den er så smuk og fredfyldt i et ellers tæt bebygget og travlt område. Det er så let at komme dertil og ikke en længere rejse og et projekt at komme en tur i skoven.” 

Hvordan opdagede du stedet?

”Det er ikke så svært, for jeg er så heldig at bo, så jeg har skoven lige op til min egen baghave og kan gå direkte ind.”

Hvor ofte kommer du der, og er det alene eller sammen med andre?

”Jeg besøger skoven flere gange om ugen. Ofte er det sammen med mine børn for at lege. Desuden løber jeg jævnligt rundt om skoven for at motionere.”

 

FET_Charlottenlund_Forstbotanisk-Have-1

FET_Charlottenlund_Niels

 

Godt at få reddet byens grønne perle
Niels Nørgaard, forlægger på Strandbergs Forlag. Initiativtager til Forstbotanisk Haves Venner.

Hvad er dit favoritsted, og hvordan fandt du det?

”Forstbotanisk Have ved Charlottenlund station. Jeg gik tur med mine drenge i barnevogn i de år, hvor Landbohøjskolen leverede nøglen tilbage til skoven men uden vedligeholdelsespengene. Skovrideren blev så sur, at han fjernede hegnet om haven og indikerede, at så kunne den lige så godt falde tilbage til skov lige som på den anden side af gaden. Da blev jeg klar over, at noget måtte gøres. Og så fik jeg idéen til Forstbotanisk Haves Venner.”

Hvordan fik du en forening stablet på benene?

”Jeg startede Facebook-gruppen Forstbotanisk Haves Venner. Vi måtte etablere en egentlig forening med CVR-nummer, vedtægter, stiftelse og hele molevitten. Da vi begyndte at få støttemidler fra fonde, købte vi blandt andet haveredskaber for pengene.”

Kommer du der stadig?

”Jeg kommer der mange gange om året. Blandt andet når jeg i forbindelse med Gentoftes kulturdage eller Gentoftenatten giver en hånd med ved afvikling af arrangementerne.
Vi har netop taget initiativ til en foto-kalender, der viser haven i hver af årets 12 måneder. Der er altid noget flot at se på og noget, som blomstrer på alle årstider. Overskuddet fra kalendersalget skal gå tilbage til venneforeningen og dens arbejde. Det er udover vedligehold afholdelse af arrangementer, hvor vi byder på lidt vådt og tørt under de grønne kroner.”

Hvad kan haven give områdets beboere?

”Forstbotanisk Have blev grundlagt for over 175 år siden og indeholder en mængde gamle, store og sjældne vækster. Der er en fredfyldt atmosfære, når man går rundt og nyder de forskellige dele af haven. Der er info-standere ved et dusin træer, så man kan læse om dem, lige som der er skilte på de fleste planter, så man kan se de latinske navne, og hvornår de er plantet. Børnene elsker historien om blandt andet Abetræet, og heldigvis lægger mange skoleklasser vejen forbi.”