Hvad må du tage med hjem fra stranden?
Materialer fra skov og strand bruges af mange kreative til dekoration i sommerhus og sommerhushave. Men hvad og hvor meget må man tage med hjem af sten, skaller, kogler, drivtømmer, lav, grene og så videre? En specialist giver retningslinjerne.
Det kan være fristende at være kreativ i sommerhuset med materialer fundet i sommerlandets lokale natur. Og den trafik er faktisk tilladt langt henad vejen, fortæller Henrik Lieberkind, som har været leder af Naturcentret Nyruphus i Snekkersten og fortsat er tilknyttet som frivillig. Det afgørende for sankningen er, hvem der ejer det område, man går på opdagelse i og vælger at tage sten, skaller, drivtømmer, mos, lav, grene og andet hjem fra:
”I privat skov eller på privat strand skal du spørge ejeren, om du må tage noget med hjem. Desuden må du i private skove modsat de offentlige ikke gå uden for stierne for at samle noget op.”
Med tilladelse fra en privat ejer, eller hvis man færdes i offentlig skov, må man derimod tage det meste. Såsom bøgegrene fra træer på over ti meter til studentervogn, sølvbryllupsudsmykning eller rejsegilde. Eller dekorative sten, lav, kogler og mos til juledekorationen. Når det er sommer og efterår, kan man også sagtens plukke svampe og bær. For det hele gælder dog, at mængden skal være begrænset:
En fyldt bærepose
”Før i tiden sagde man, at man måtte tage, hvad der kunne rummes i en hat. Men i dag, hvor de færreste bærer hat, er tommelfingerreglen en bærepose i stedet. Altså ikke en plastiksæk, men en pose fra supermarkedet. Men der er jo ingen, som forbyder én at gå flere gange!”
Det samme gælder også på stranden, hvor smukke sten, muslingeskaller og skulpturelt drivtømmer kan inspirere kreative sjæle til at bygge en uro eller andet maritimt til sommerhuset:
”Det, man tager med hjem fra skov og strand, må kun være til eget forbrug. Man må ikke bryde høfder eller bølge- brydere ned, men kun tage det, der ligger løst. Og heller ikke grave i skovkantens gærder samt broer, skrænter eller grøfter. Og selvfølgelig slet ikke i fortidsminder,” forklarer Henrik Lieberkind og fortsætter:
”Man skal være klar over, at sand, sten og andet materiale kan være forurenet på forskellig vis. Så håndhygiejne er selvfølgelig vigtig, ikke mindst hvis man plukker blomster, der ofte kan være giftige, som for eksempel
anemoner.”
Det er tilladt at samle løse materialer – hvad der kan være i en bærepose
– til eget forbrug. Er skoven eller stranden privat, skal ejeren spørges først.
Væk med uvanerne
Det er en dårlig idé at rasere ved at plukke en masse eller alle blomster i en bevoksning. Tag ikke alt, hvad der pynter, for så får andre ikke glæde af det.
Det gælder også svampesamlere. Pluk med omtanke og pluk ikke det hele, heller ikke fra grøftekant og markvej.