Nærums runde haver

Kolonihaverne på Nærumgårdsvej er ”øer” omkranset af hække ud til græsarealer i et kuperet terræn. De over 70 år gamle haver kan være inspiration til kreativitet i private villahaver.

 

FET_Haver_Runde-Haver-i-Nærum

 

De Runde Haver, der også kaldes De Ovale Haver, er en kolonihaveforening i Nærum, hvor havernes form og beliggenhed er meget anderledes end andre steder. Hver have er elipseformet med hæk omkring ud til fælles græsplæner. Oprindelig blev der anlagt 44 ovale haver i det bakkede terræn, og siden kom yderligere seks til. Haverne blev fredet i 1991, og for 12 år siden købte Kulturarvsstyrelsen en have med det sidste oprindelige hus fra 1940’erne for at vise det frem til offentligheden. Huset var dog forfaldent og blev revet ned. I stedet blev et nyt tegnet af Erik Brandt Arkitekter som resultat af en arkitektkonkurrence. I 2012 solgte Kulturarvsstyrelsen huset igen. For at købe en af de ovale haver skal man i øvrigt bo i Rudersdal Kommune.

 

Tidssvarende byggeri

Haveforeningen for Nærum og Omegns utraditionelle plan er skabt af landskabsarkitekt C. Th. Sørensen. Han kom også med konkrete forslag til, hvordan haverne kunne beplantes. Et af disse forslag blev brugt ved renoveringen af Kulturarvsstyrelsens have. Kolonihaveforeningen i de dengang landlige omgivelser blev stiftet året efter befrielsen. To år senere blev jorden i den sydlige ende af Nærum op til Jægersborg Hegn udlejet til foreningen. Over fire år skød små primitive huse op, og de er siden erstattet af mere tidssvarende byggeri. Området besøges af haveinteresserede fra hele verden. 

 

Efter lagkageprincippet

Også i Brøndby blev man fascineret af runde haveformer. Brøndby Haveby fra 1964 er et kolonihaveområde i en grøn kile mellem Brøndbyvester og Brøndby Strand. Nogen kalder det Cirkelhaverne.Landskabsarkitekt Erik Mygind fik opgaven og inddelte haverne i rotunder (cirkulære grundplaner) omgivet af hække og med en central plads i midten. Forbilledet var gamle landsbyer, hvor beboerne mødtes ved brønden midt i byen. Det blev til en plan, hvor hækkenes højde skråner ind mod midten fra 180 til 80 cm for at give lys til planter og mennesker. Haverne har blandt andet medvirket i fotoserien ”Jorden set fra himlen”. Der er 288 kolonihaver i lagkageform i foreningen. Hver af de 12 ”lagkager” rummer 24 kolonihavegrunde á 400 m2 med en lille plads i midten, hvor der holdes fester, musikarrangementer med videre. Husene, der har indlagt vand og toilet, må max. være 50 m2 og må beboes i weekenden og fast april-oktober. 

 

FET_Haver_Brødbyhaver

 

FET_Haver_Runde-Haver,-Nærum

 

Elementer fra De Runde Haver ved Nærumgårdsvej og Jægersborg Hegn kan bruges som inspiration i andre private haver.

 

FET_Haver_C.Th.Sørensen-landskabsarkitekt

 

Forud for sin tid

C. Th. Sørensen blev født i 1893 i Altona, Tyskland, og døde 85 år senere i Brønshøj. Han var udlært gartner og tegner. Hans virke som sin æras førende landskabsarkitekt var enormt med mere end 2000 projekter fra skrammellegepladser til herregårdshaver. Han stod blandt andet for udearealer ved Blidah Park i Hellerup 1933-35 og Bellahøj Husene 1947-58. Han fornyede havekunsten inspireret af billedkunst og rettede sit fags opmærksomhed mod den sociale virkelighed. Mange af C. Th. Sørensens ideer for eksempel i De Runde Haver i Nærum kan bruges – og er blevet brugt – i private villahaver.