Ribbet stenrev genopstår
Sten fra rev på havets bund overalt i Danmark blev i 1900-tallet brugt til at bygge havne og moler af. Nu er et af de forsvundne rev, som er leve- og gemmesteder for havdyr, ved at blive genopbygget ud for Taarbæk i Øresund. Det genskabte rev indvies til vinter og er en god start på en større genopretning af havnatur, mener Danmarks Naturfredningsforening.
Snart kommer der liv under overfladen af det Øresund, man kan se fra land i Taarbæk. Det skyldes en aftale mellem regeringen og flere partier i Folketinget i 2021 om at genetablere et fjernet historisk stenrev i Øresund. Der er tale om et såkaldt biodiversitetsrev, som i fremtiden skal sikre fisk og skaldyr gemmesteder og skaffe føde til større dyr som marsvin og sæler.
Stenrev er på 100 år blevet en sjælden naturtype i Danmark, fordi mange sten er fisket op og brugt til at bygge moler, havne og kystsikring. Det anslås, at stenfiskere i det 20. århundrede har fjernet 8,3 kubikmeter sten fra kystnære områder med 10 meters vanddybde. Det svarer til 55 kvadratkilometer eller et område på størrelse med Fanø. Projektet med at genetablere fortidens stenrev med mange forskellige levesteder er del af den såkaldte natur- og biodiversitetspakke. I følge Danmarks Naturfredningsforening var det en god idé at satse hele pengepuljen på ét rev frem for at sprede indsatsen ud på flere. Indsatsen er dog langt fra tilstrækkelig, mener organisationen.
Dybere og dybere vand
Takket været det nye Taarbæk Rev vil torsk og andre stenrevsarter snart få bedre levevilkår i Øresund. Det gælder både mangfoldigheden af arter og bestandenes størrelse samt muligheden for fiskeri og friluftsliv på og ved havet. Revet forventes indviet til februar. Projektet har dog ikke været uden bump på vejen, lyder det fra Lyngby-Taarbæk kommune. Miljøstyrelsen har gennem længere tid prøvet at få en aftale med de norske myndigheder om at købe sten i overskud fra vej- og andre projekter. Da det ikke lykkedes, leveres stenene til revet i stedet fra blandt andet grusgrave.
Taarbæk Rev blev for tre år siden udpeget som stedet at genetablere stenrev i Øresund. Revets størrelse svarer til 14 fodboldbaner.
I Øresund ligger havnene tæt, og der har historisk været stort behov for råstoffer til byggeriet af dem. Derfor mangler der i dag stenrev over alt i sundet. På stenrev er der 10-30 gange mere liv i form af vandplanter og bunddyr sammenlignet med sandbund. Det nye stenrev er del af en landsdækkende satsning for at genetablere forsvundne stenrev og dermed styrke biodiversiteten.
På gamle søkort kan man se, at vandet ved Taarbæk Rev gennem årene er blevet stadig dybere i takt med fjernelsen af store sten. Det nye rev bliver på ti hektarer, svarende til 14 fodboldbaner.