Symbol på skønhed og rigdom

Valget af sko har altid stået mellem at passe på fødderne og opfylde brugerens forfængelighed. Det er op mod 40.000 år siden, mennesket begyndte at fremstille og bære sko som redskab til overlevelse, viser studier af fodknogler. Sko fik tidligt flere funktioner end sikkerhed og beskyttelse mod kulde og hårdt underlag. Sko kom nemlig også til at handle om blær, bling, klasse og personlighed.

I 1980´erne var sejlersko højeste mode, selv om man ikke sejlede. Ses atter i skomoden i dag.

Hvide schweiziske Bally-sko med moderat hæl og sløjfe fra 1960´erne.

Fra Danmarks middelalder er der fundet mange sko i arkæologiske udgravninger, fortæller Vivi Lena Andersen, som er ph.d. i skohistorie og museumschef for Rudersdal Museer. Hun forklarer også, at sko ændrer sig i 1500-tallet, hvor de bliver brede men i 1600-tallet spidse, så tæerne ligger oven på hinanden. Desuden er det heller ikke optimalt for fodsundheden, at højre- og venstresko bliver ens.

Fodformede danske Jacoform-sko – ”andefødder” – er designet i 1977 og fås stadig.

Højhælede sko med røde såler og hæle var moderne i 1600-tallet, og er det atter i dag.

I 1600-tallet får skoene højere hæle. Desuden dukker et andet modefænomen op, viser en udgravning på Rådhuspladsen, hvor der fra gammel tid lå en voldgrav. Da byen voksede, skulle voldgraven flyttes, og så blev affald af blandt andet sko brugt som opfyld. Fundet viste sko med rødmalede såler og hæle formentlig efter inspiration fra Solkongens Frankrig, hvor kun majestæten måtte gå i sko med røde hæle og såler.

Plateau-støvler i sølv a la glamrock var det hotteste blandt ”diskere” i 1970´erne.

Vivi Lena Andersen giver svar på nogle nedslag i skoens historie:

Hvor gamle er verdens ældste sko?

”De er mellem 10-500 og 9.300 år fundet i en hule i Oregon og lavet af bynkebarkfibre. I Missouri er fundet 8.300 år gamle sandaler af tørrede blade. De ældste sko i Europa er 5.500 år, af læder og fundet i Armenien”.

Hvad er typisk for sko fra 1700-tallet og frem?

”Dengang var alle sko symmetriske med høje hæle. Sko til kvinder havde spidse snuder, mens herresko var brede og kraftige. I 1800-tallet skulle sko være diskrete og lave. Efter år 1900 bliver sko massefremstillede og af nye materialer og med hurtigt skiftende moder og sko til enhver lejlighed, smag og størrelse”.

Hvad kan man sige om nutidens sko?

”Komfort står højt på listen med mange flade og fodformede skotyper i retning af det jordnære, naturlige og ærlige. Tendens står i kontrast til det opstyltede og forvrængede langt væk fra menneskekroppen. Sneakers er blevet komfortskoen nummer 1, da fritidslivet og sportens verden har påvirket den generelle skomode sammen med Birkenstocksandaler og UGG-støvletter”.

Hvad kan man sige om skomoden i dag?

”Der er fokus på mangfoldighed og individualisme med bæredygtighed og naturlighed. Man ser tilbage i historien og genbruger stilarter og løsninger. Hvad angår hverdagsmoden er især hvide sneakers populære, fordi de er så sarte og ufornuftige og derfor attraktive at bære. Det signalerer overskud, at ejeren har råd til hyppigt at købe nye sko eller rense skoene, så de til stadighed ser nye ud”.

Ved et foredrag på museet Mothsgården i Søllerød 22. august kl. 17-18 vil museumschefen fortælle mere om skoens historiske rejse. www.museer.rudersdal.dk

Skomager bliv ved din læst

For 100 år siden var skomagerfaget et vigtigt håndværksfag, og skomagere var som oftest mindre bemidlede. Kjøbenhavns Skomagerlaug tog ansvar ved i 1931 at opføre stiftelsen Skomagernes Hus på Vespervej 40 i Hellerup, hvor ældre skomagere og deres enker kunne søge fribolig. Stiftelsen er i dag en udlejningsejendom, hvor laugets medlemmer og andre med tilknytning til erhvervet har fortrinsret. Efter Anden Verdenskrig gik det nedad for faget, da fremstilling af sko overgik til skotøjsindustrien, og da næsten ingen i dag får repareret deres fodtøj. Kjøbenhavns Skomagerlaug består i dag af serviceskomagere og ortopædiske håndskomagermestre på Sjælland. Københavns Skomuseum blev åbnet i 1934 og er kun åbent efter aftale for grupper. Samlingen omfatter blandt andet historisk fodtøj tilbage fra 1400-tallet, et skomagerværksted fra cirka 1890 og livet på en dansk skofabrik fra 1950-70. www.skomuseum.dk