Hvornår er noget egentlig kunst?

Der er mange bud på, hvad der er rigtig kunst. Vi har her samlet nogen af dem her, men i sidste ende må den enkelte afgøre, hvad der er kunst for hende eller ham.

Hvad er god kunst, og hvad er kunst i det hele taget? Det er der ikke noget entydigt svar på. For hvad der er god kunst er subjektivt og varierer fra person til person, lyder det fra Københavns Kunsthandel på Vesterbro. Kunst kan være en blanding af teknisk dygtighed, følelsesmæssig resonans og dybde i et budskab. God kunst beriger med andre ord menneskers liv ved at udfordre perspektiver, berøre følelser og engagere sindet. Kunst er ikke kun det smukke og æstetisk tiltalende, for kunsten bærer også en dybere betydning end det, man umiddelbart kan se. Kunsten er mangfoldig og kan ikke defineres på én måde: Den kan være abstrakt, traditionel eller moderne og tage form af maleri, skulptur m.m. Kunsten er så forskellig som de kunstnere, der skaber den og de personer, der oplever den.

Kunst har en evne til at påvirke os på måder, vi måske ikke er bevidste om. Den kan skabe dialog, formidle historie og kultur og fungere som et spejl, der reflekterer samfundet og menneskers eget indre. Kunstneren fungerer som en budbringer, der taler til vores sjæl gennem farver, former og overflader. Kunstnere henter inspiration fra så forskellige steder som samfundet, naturen og følelseslivet for at kunne skabe noget der rører sjælen. Kunstens betydning kan derfor ikke undervurderes. Den beriger sanserne, nærer kreativiteten og åbner døre til nye verdener. Kunsten har en lang historie tilbage til vore forfædres hulemalerier. Den binder os sammen som mennesker og skaber et fælles sprog, der rækker ud over ord. I øvrigt mener Københavns Kunsthandel ikke, at der findes et endeligt svar på, hvornår noget er kunst, da den er i konstant udvikling og forandring.

Kunstens mange funktioner

Kunstskolen.dk har også nogle bud på, hvad kunst er. Under overskriften ”Hvad er det, der gør noget til kunst?”, forklares det at: Det er en kompleks kombination af kreativitet, udtryk, dybde og originalitet, der sammen skaber kunst. Det er en unik måde at formidle følelser, tanker og koncepter, der kan berøre og engagere publikum på en meningsfuld måde. Der er dog intet rigtigt eller forkert svar på, hvad der gør noget til kunst, mens andet ikke er kunst. Det er op til den enkelte at afgøre. I følge kunstskolen.dk er de mest almindelige definitioner på kunst disse: Det er et kreativt udtryk skabt af en kunstner og et udtryk for tanker, ideer og følelser. Dertil kommer, at kunst er en måde at forstå og tolke verden på og kommunikere med andre.

Fortidskunst: Hulemaleri af hest i de omfattende grottesystemer i Lascaux i Sydfrankrig malet år 15.000-13.000 før Kristi fødsel. Hulerne blev opdaget af en hund i 1940 og kom 49 år senere på Unescos verdensarvsliste.

Kunsten har mange funktioner, og her er nogen af dem: Udforskning og udtryk af menneskelig oplevelse, udfordring af konventioner og normer, inspiration og forandring og at skabe bevidsthed. Desuden kan kunst udfordre status quo, skabe empati og forståelse, inspirere til handling og skabe dialog og debat. For når kunstnere udtrykker sig gennem deres værker og deler personlige oplevelser, åbner de for en bredere samtale om samfundsmæssige spørgsmål. Ved at give stemme til det personlige kan kunsten engagere publikum og skabe forbindelse mellem individets erfaringer og større samfundsmæssige udfordringer, påpeger kunstskolen.dk

Michelangelo: Engang skulle man kunne tegn og male perfekt naturalistisk for at blive set som en rigtig kunstner som billedhuggeren, maleren og arkitekten. Sådan er det ikke mere.

”Det kunne jeg også have malet!”

Engang skulle man kunne tegne og male perfekt naturalistisk for at blive betragtet som kunstner. I dag handler det meget om ideen bag et værk. Selv om kunsten har bevæget sig langt, er det ikke altid, vi som beskuere er fulgt med. Vi har alle prøvet at stå foran et maleri og tænke: ”Det kunne jeg også lave!”. www.taetpaakunsten.dk

Delte meninger

Kunst er forskellige former for menneskelig aktivitet, der bygger på tekniske færdigheder, fantasi, intuition, idé og følelsesmæssig kraft, og som resulterer i et produkt – et kunstværk. Der er langt fra enighed om, hvordan kunst præcis skal defineres.