Julemad rundt om i verden
Traditioner fra vores naboer i Europa
I Danmark er vi meget traditionsbundne, når det gælder julemad. Om aftenen den 24. december ser julebordene over hele landet ret ens ud. And, flæskesteg, brunede kartofler, rødkål og den elskede ris à la mande med den skjulte mandel er næsten uundværlige dele af menuen. Men i andre dele af verden ser traditionerne omkring julemåltidet anderledes ud – og i mange lande varierer retterne ikke kun fra land til land, men også fra region til region og fra familie til familie. Lad os se på, hvordan juleaften smager rundt omkring i verden. Skribenten har spurgt sit europæiske netværk, som deler deres egne juletraditioner med os.
Finland: Joulupöytä – et regionalt festmåltid juleaften
I Finland spiser man julemiddag om aftenen den 24. december, ligesom i Danmark. Finske Eero Kaiku beskriver det finske julebord, kendt som joulupöytä, som et festligt udvalg af særlige retter, der kun serveres i julen. »Vi har en juleskinke som hovedret, der spises med sennep. Der er også gryderetter lavet af kålroe, gulerod og kartoffel, som fylder julebordet. Mange serverer også gravad laks og sild,« forklarer han. Han tilføjer, at der i visse regioner serveres lutefisk, og at desserten ofte består af svesketærter og risengrød.
Holland: Gourmetten og julemiddage den 25. og 26. december
I Holland fejres julen oftest den 25. december (første juledag) og den 26. december (anden juledag). Evy ter Grefte fremhæver den populære skik gourmetten, hvor familier samles omkring en bordgrill og selv tilbereder små retter. »Det er hyggeligt og socialt,« siger hun.
Maaike Leenders tilføjer, at mange hollandske familier tilbereder middage med flere retter 1. juledag, ofte med inspiration fra forskellige køkkener på grund af Hollands multikulturelle karakter. »Selv dem, der ikke laver mad, køber ofte færdige retter i supermarkederne for at skabe et festligt måltid,« forklarer Leenders. Selve juleaften, den 24. december, bliver ikke rigtigt fejret som standard i Holland.
Polen: En kødfri juleaftensmiddag den 24. december med regionale variationer
Karolina Jankowska fra Polen fortæller, at man i Polen fejrer juleaften med et stort måltid den 24. december – ligesom i Danmark. Det unikke ved den polske julemad er, at den er kødfri på denne dag. »Vi spiser stegte karper, barszcz (rødbedesuppe) med små dumplings og pierogi fyldt med kål og svampe,« siger Jankowska. »Traditionerne varierer meget afhængigt af regionen. Min svoger var for eksempel vant til schnitzler og kartofler til jul, hvilket kom som en overraskelse for mig.” Fiskebaserede retter er de mest almindelige og er en vigtig del af juleaften i Polen.
Frankrig: Dinde aux Marrons og Bûche de Noël – en blandet fest den 24. eller 25. december
I Frankrig varierer juletraditionerne meget fra region til region, men nogle klassiske retter skiller sig ud. Mélanie Gougam forklarer: »Dinde aux marrons – kalkun fyldt med kastanjer – er en meget typisk juleret i Frankrig, men det er ikke noget, vi laver i min familie. I stedet prøver vi nye opskrifter hvert år for at holde det spændende.«
Den berømte bûche de Noël, en træstamme, der ofte laves med smørcreme (bûche pâtissière) eller som is (bûcheglacée), er også populær. Mélanie tilføjer: »I min familie kan vi ikke lide smørcremeversionen, så vi laver kun den med is. Men begge dele er fast inventar i mange franske husholdninger.« Mélanies familie serverer også hjemmelavet foie gras og gravad laks som en del af deres personlige julemenu.
Østrig: Fra mettenwürstel til christstollen – en juleaftensfejring den 24. december
I Østrig fejrer man også juleaften om aftenen den 24. december. Lisa Wetzmüller og Birgit Spalt-Zoidl fortæller, at maden varierer meget, alt efter hvilken region der er tale om. »For os er Mettenwürstel – en særlig pølse, der kun fås i julen – en fast familietradition hos os«, siger Spalt-Zoidl og forklarer, at de serverer den i en traditionel Einbrenn-suppe. Wetzmüller tilføjer, at andre i hendes familie ofte serverer Christstollen til dessert – en krydret frugtkage, der minder om engelsk Christmas pudding.