Mager jul er også fed
Styr uden om fedt kød og fuldfede mælkeprodukter, suppler med det grønne og spis ikke for meget. Det er diætist Julie Petersens råd til danskere med kolesterolproblemer og til alle andre, som vil undgå at få det.
600.000 danskere tager medicin for at nedsætte et for højt kolesteroltal, som kan føre til hjertekarsygdomme. Anslået går flere end tre gange så mange rundt med et for højt kolesterol, og flere er ikke klar over det. Klinisk diætist Julie Petersen, Hillerød, har klienter fra hele Nordsjælland og Nordkøbenhavn. Foruden vægttab er tackling af kolesterolproblemer en klassiker blandt hendes klienter, ikke mindst op mod jul. Det giver Julie Petersen anledning til at give nogle forslag til, hvordan kolesterolvenlig julemad kan se ud – også for alle andre – uden at være kedelig. Desuden har hun nogle generelle forslag til, hvordan julemaden bliver mindre fed:
”Suppler den traditionelle julemad med grønne salater og retter og tilbyd at tage dem med, når du bliver inviteret ud til jul eller frokost. Spis dig ikke stopmæt og gå ud og gå en tur efter julefrokosten”.
Styr uden de fedeste ingredienser fra dyreverden og suppler med vintergrønt. Og vælg marcipan, klementiner og valnødder til den søde tand frem for kager og æbleskiver, foreslår diætist og ernæringsekspert Julie Petersen
Julemad kan blive grønnere
- Vær varsom med mad fra dyreverden: Erstat den fede piskefløde med madlavningsfløde med kun syv procent fedt til sovs og anden madlavning.
- Fyld den halve tallerken med grønt i form af en salat af for eksempel fintsnittet rød- og grønkål, tranebær, granatæblekerner, æble, hasselnødder, blåbær og figner.
- Skær fedtkanten af flæskestegen og skindet af and og gås. Brystkødet er i øvrigt mere magert end lår.
- Lad skyen fra kødet blive kold, så fedtet er synligt og kan fjernes, før skyen tilsættes sovsen.
- Tag kun to hvide og to brune kartofler.
- Tag kun én portion.
Marcipan trumfer blød nougat
- Der er mange fristelser til juletidens forskellige arrangementer. Her kan følgende vaner anbefales:
- Tag kun en skefuld risalamande, hvis det er en traditionel slags lavet med flødeskum.
- Alternativt kan flødeskum eller en del af den erstattes med skyr, som kun indeholder 0,2 procent fedt.
- Gå i en bue uden om æbleskiver, småkager, kager, blød nougat og flødechokolade.
- Vælg i stedet lidt marcipan, klementiner, pigeoner, valnødder, figner, dadler og lidt mørk chokolade.
Del rugbrødet til frokosten
- Skær rugbrødet over i fire stykker og smag lidt sild, laks, leverpostej på hver kvarte.
- Styr uden om oste og frugtsalat med mindre sidstnævnte er lavet af mager cremefraiche med kun fem procent fedt.
- Vær ikke så nervøs for æg. Efter nyeste anbefalinger må kolesterolpatienter spise tre æg om ugen.