Nyt år, nye perspektiver
Januar markerer starten på et nyt år og nye muligheder. Vi har spurgt tre kendte danskere, Sofie Østergaard, Kasper Winding og Sara Indrio, hvad de ser frem til i 2025 – fra personlige mål til kulturelle oplevelser og deres håb for verden.
Sofie Østergaard
Sofie Østergaard er en dansk tv-vært og journalist, kendt for sin energi og nærvær på skærmen. Hun er blandt andet vært på det populære program Hammerslag, hvor hun kombinerer underholdning med skarp formidling om boligmarkedet.
Hvilken vane eller mindset glæder du dig mest til at indføre i 2025?
For mig er årsskiftet altid et sted, hvor jeg stopper op og overvejer om jeg lever det liv, som jeg ønsker at leve. Og langt hen ad vejen, så gør jeg det. Dog har jeg besluttet mig for at 2025 skal være året, hvor jeg afsætter lidt mere tid, til at gøre de enkelte ting. Så jeg har mere ro i min hverdag og så der opstår de små åndehuller, som jeg sætter pris på. Så er der plads til det uventede og til at være til stede i nuet, i stedet for at jage rundt efter en for optimistisk tidsplan.
Har du planer om at prøve noget, som du aldrig har prøvet før?
Jeg har altid et ønske om at prøve noget nyt. På den måde synes jeg at jeg udvikler mig og ikke går i stå. Arbejdsmæssigt vil jeg gerne tage en bestyrelsesuddannelse, for jeg tænker at det måske ville være interessant for mig at gå den vej en gang i fremtiden.
Er der en kulturel oplevelse, du er spændt på at kaste dig over?
Jeg glæder mig meget til jeg skal til Banksy-udstilling i København til foråret. Jeg har købt billet til min lillesøster, som er stor fan og jeg glæder mig til at opleve den sammen med hende.
Hvilken ny færdighed glæder du dig til at tage fat på?
Jeg har en plan om at lære at spille på guitar. Jeg gad så godt være den, der kunne tage den frem og spille nogle enkelte sange. Jeg vil også rigtig gerne lære mine børn, at vi lærer igennem hele livet og at det aldrig er for sent at blive dygtig til noget. Så måske er 2025 guitarens år for mig!
Hvad håber du for verden i 2025?
Jeg ville sådan ønske at vi alle kunne se igennem religion, udseende og baggrund. Jeg nyder at blive inspireret af mennesker med andre holdninger og baggrunde end mig selv. Det gør kun mit liv rigere og mere indholdsfyldt. Det er virkelig svært for mig at forstå, at der er så meget ufred og krig i verden på baggrund af noget, som jeg i bund og grund ser som noget positivt. Og så ville jeg ønske at vi kunne stå sammen og gøre en forskel for vores alle sammens kære moder jord, som behøver os og vores opmærksomhed i høj grad <3
Kasper Winding
Kasper Winding er en dansk musiker, komponist og producer, kendt for sin alsidige karriere, der spænder over filmkompositioner, soloalbum og samarbejder med nogle af Danmarks største kunstnere. Han turnerer i det meste af Danmark med sit nye album i begyndelsen af 2025.
Hvilken vane eller mindset glæder du dig mest til at indføre i 2025?
At lære endnu mere, at blive endnu bedre til at være mig. Jo bedre man bliver til at være sig selv, jo mere kan man give.
Har du planer om at prøve noget, som du aldrig har prøvet før?
Hele mit liv har gået ud på at prøve noget jeg ikke har prøvet før.
Er der en kulturel oplevelse, du er spændt på at kaste dig over?
Jeg glæder mig til at komme ud og spille igen. Og lade min nye plade møde omverden. Glæder mig til at se hvad min kone og børn finder på. Glæder mig til at dykke ned i Kendrick Lamars nye plade, glæder mig til Haruki Murakamis nye bog, glæder mig til at prøve Mikkel Maarbjergs nye restaurant VIE. Og helt sikkert meget mere som året skrider frem.
Hvilken ny færdighed glæder du dig til at tage fat på?
Mange. Men især at komme videre med min egen bog og mit eget filmprojekt og ikke mindst vores House Of Peace project www.houseofpeace.dk
Hvad håber du for verden i 2025?
Jeg håber at vi snart forstår at vi ikke kommer videre før vi indser at vi alle har lige meget ret til at være her på kloden, det være sig dyr, planter, mennesker. Ingen religion, politisk overbevisning, formue, hudfarve, køn, job eller teknologi har mere ret end andre til dette paradis vi er så heldige at have til låns. Det starter med skolen. Tænk hvis vi satte empati og kreativitet lige så højt som matematik og stavning! Jeg er ret sikker på verden, at verden så ville se helt anderledes ud, på den positive side af vægtskålen.
Sara Indrio
Sara Indrio er en anerkendt dansk/italiensk sanger og sangskriver, der med sine syv album har præget dansk musik i tre årtier. Hun har spillet med The Savage Rose, Peter Sommer og Alberte Winding og udgiver ny single i januar efterfulgt af et nyt album.
Hvilken vane eller mindset glæder du dig mest til at indføre i 2025?
Jeg bliver 50 år til januar, og jeg mærker en større tilfredshed omkring mig selv og det, jeg har opnået i livet. Jeg har altid været ekstremt selvkritisk og meget drevet af den selvkritik. På en måde er den blevet omsat til en utrættelig ambition, som har ført mig langt og vidt. Men 50 føles som et slags tipping-point, ikke mindst fordi livet og tiden i al sin klichéfuldhed bliver mere dyrebart. Det mindset med større tilfredshed kunne jeg godt tænke mig, fik mere plads, også uagtet hvordan for eksempel mit nye album bliver modtaget, eller at der stadig er masser af udfordringer og bevægelse tilbage i mit liv fremover.
Har du planer om at prøve noget, som du aldrig har prøvet før?
Jeg øver mig meget på at skulle glædes over at spille live med mit nye band. Det samme præstationsfokus, jeg nævnte før, arbejder jeg meget på at smide ud og i stedet nyde at være på scenen, at folk er kommet for at være sammen med mig omkring mine sange og musik. Det er jo en lidt mærkelig ting at have en slags debut som halvtredsårig, når jeg har været så mange gange på scenen! Men det føles som at skulle prøve noget nyt med albummet Observer, og jeg ser for mig, at vi skal danse lidt og grine sammen og måske også røres lidt. Det glæder jeg mig til. Som at ’løfte blikket’ mere udad måske.
Er der en kulturel oplevelse, du er spændt på at kaste dig over?
Jeg vil meget gerne se Pina Bausch på Det Kongelige Teater. Desværre fik jeg ikke set Le Sacre. I det hele taget bliver jeg med alderen mere og mere draget af nykomponeret, klassisk musik og de kropslige udtryksformer i scenekunsten, blandt andet samtidscirkus og dans. Og så var vi i Japan med familien i år. Det er første gang i mit liv, jeg er rejst bare for at rejse. Det vil jeg gerne igen.
Hvilken ny færdighed glæder du dig til at tage fat på?
I mit arbejde som forperson for Dansk Artist Forbund skal jeg indtage store mængder af kompliceret stof dagligt og omsætte det til politik, kommunikation og formidling. Jeg har taget virkelig meget ny læring ind på fire år, så lige nu er det mest fordybelse eller ’ingenting’, jeg længes efter. Sidde nede ved stranden om sommeren og kigge ud over vandet, snakke og grine med en ven over et glas vin eller lade tiden forsvinde ved en bod på et loppemarked. Det sagt, er der stadig en masse i musikken, jeg kan bore mig ned i og virkelig meget om verden og mennesker, jeg mangler at forstå. Det har bare været svært at finde tid, men jeg vil meget gerne udvikle min sangskrivning videre, eksperimentere med genrer og arrangementer og måske arbejde på at forenkle min lyrik.
Hvad håber du for verden i 2025?
Fred. Og på den fred et fremsynet bud på en fælles fremtid, som også gør nutiden bedre. Hvis jeg skal pege på noget konkret politik næste år, ville det være et meget grundigt kig på vores digitale fællesskaber og nogle løsninger der. De åbne platforme, der skulle forbinde verden og gøre den større, skiller os i stedet ad med et farligt, ensporet og polariserende instrument i hånden på algoritmer og uoverskueligt store, kapitale og politiske interesser. Det er blevet farligt på næsten alle samfundsniveauer, men også uundværligt. Så hvordan kan vi transformere sådan en fantastisk teknologisk udvikling til et fremskridt for hele menneskeheden? Pier Paolo Passolini har engang sagt, at ikke al udvikling er fremskridt. Det er en god bevidsthed at tænke værdier, etik og ikke mindst kvalitet ind flere steder i samfundsudviklingen og i den mellemmenneskelige sfære. På den lidt længere bane arbejder jeg for, at kunsten i 2030 kommer ind som det 18. verd