”Når jeg bliver passioneret, så tager det fat”
En fjerbold og en ketsjer har været den verdenskendte badmintonstjerne Peter Gades kendetegn i mange år. I dag kendes Peter Gade blandt andet som en inkarneret foodie med stor passion for kaffe, og han går gerne langt for at finde den helt rigtig kaffesmag, der får det hele til at gå op i en højere enhed.
’Ramt af kaffen’ – sådan udtrykker Peter Gade den følelse, som han fik efter en middag på den italienske gourmetrestaurant Era Ora. En ekstraordinær italiensk middag skulle afrundes med en kop kaffe, og her skete det. Peter Gade fik en espresso og oplevede en kaffesmag, som han aldrig havde prøvet før. Før denne første tår havde han faktisk aldrig tænkt på, at kaffe kunne noget særligt, for ’det var jo bare kaffe’. I dag, 12 år senere, betyder kaffe rigtig meget i Peters liv. Og hver eneste kop kaffe er noget, han ser frem til.
”Kaffen har ikke før den aften på Era Ora haft den store betydning for mig, så det først da jeg var 32, at netop den kaffe serveret på den restaurant blev startskuddet til, at min interesse for gode råvarer blev udvidet til også at omfatte kaffeverdenen. Jeg havde selvfølgelig tidligere i forbindelse med badminton været opmærksom på, at kaffe havde en opkvikkende koffeineffekt, at det var en god måde at få et hurtigt kick, når energien var nede, og at det var godt at slutte et måltid af med. Men jeg havde slet ikke ide om at kaffe kunne smage så forskelligt: Det ændrede min verden, og i dag ser jeg frem til hver eneste kaffebrygning,” siger Peter Gade. Peter Gade er en af verdens mest succesrige badmintonherresinglespillere med en række store turneringssejre, VM-medaljer og DM-titler bag sig. I dag arbejder han som chef og træner i sit eget badmintonakademi. Hans kalender er tætpakket, men siden den første slurk gode kaffe har passionen for de sorte dråber fulgt ham overalt – også når han rejser.
”Når jeg bliver passioneret omkring noget, så tager det fat. Så da min sportskollega satte mig i forbindelse med Rune Lundgaard hos Risteriet – www.risteriet.dk – og jeg så deres store ristemaskiner og lærte om de forskellige ristegrader og alle de forskellige nuancer, der kom ud af det, så gik der ikke længe, før jeg købte mig en meget dyr espressomaskine. Den stod uudpakket på bordet i 4-5 dage, og jeg tænkte ”det var godt nok mange penge for en kaffemaskine” Men da den først kom i gang, forstod jeg fornuften. Jeg har aldrig fortrudt det køb. Når jeg rejser, er det til gengæld den meget billige kaffebrygger Aeropress af plastic, der er med mig, og det er måde hvorpå jeg kan få smagfuld kaffe med på farten.”
Et sansebombardement
At smage på noget handler for Peter Gade om en subjektiv oplevelse, som medfører at han lukker alt andet ude i det øjeblik, smagen rammer munden. Han forklarer: ”At smage er en fantastisk følelse, fordi ens sanser bliver aktiveret, så man kan glemme alt andet i nuet. Det lyder helt religiøst, men jeg synes at kombinationen af smagen, duften, det visuelle og selvfølgelig også omgivelserne omkring en enkel kaffeslurk kan få det hele til at gå op i en højere enhed. Det er stort! At brygge en kop kaffe er for mig også et lille åndehul i en travl hverdag, fordi det giver en mulighed for at stå stille et øjeblik og tænke lidt ekstra over tingene.” Peter Gade er især begejstret for espresso, fordi han synes, den bryggevariant rammer essensen af den helt rigtige kaffesmag. ”Jeg er vild med espresso, fordi det er det ultimative af selve kaffe-dna’et, og fordi det for mig er lig med at sanserne bombarderes med megamange nuancer, som kaffe skal smage af. Espresso er ikke så meget brugt i Danmark som i udlandet. Da jeg boede i Paris og rejste meget i Italien, gik jeg bare ind på en café for kort at drikke en espresso i baren. Det her shot, superkoncentreret, ned med den, hurtigt videre, og så får man får en masse energi og fokus med sig. En slags kickstarter, som jeg også altid har skullet bruge som træner for at være helt skarp, når jeg skulle undervise. Det ærgerlige ved en espresso er desværre, at den er ret hurtigt slugt. Drikker man en caffelatte er det jo en lidt anden historie. Den bruger man væsentligt mere tid på, så der er mere tid til at snakke, men så må der ryge to espressoer ned,” griner Peter Gade.
Næsten som et laboratorium
Som passioneret foodie er Peter Gade konstant på jagt efter nye smagsoplevelser, og han udfordrer gerne kafferutinerne. Får han færten af en nørdet kaffebar, så går han målrettet efter at drikke kaffe netop på det sted. Han uddyber: ”Jeg er kommet meget på Risteriet, og her har en masse dygtige kaffeeksperter lært mig, at det er godt at udfordre smagene og oplevelsen omkring kaffe. Så i dag er jeg ikke nervøs for selv at udfordre min brygning med forskellige bønner, og jeg forundres gang på gang over, hvor meget små nuancer kan påvirke det samlede kaffeudtryk. Jeg har en stor forkærlighed for bønner, der er lysere ristet, og jeg kan godt lide bønner fra Mexico, Kenya, Etiopien og Guatemala. Med hensyn til bryggemetoder, så er det sådan, at hvis jeg ikke har espressomuligheden, så bruger jeg Aeropress og Hario V60-brygger. Jeg værdsætter forskellighederne, og jeg er stadig åben for at prøve nyt.”
Detaljerne i kaffen og måden den nørdes på, er Peter Gade også særligt optaget af. Han har især oplevet denne tendens i udlandet. ”Jeg har rejst meget i Berlin og Tokyo, og her blomstrer kaffekulturen virkelig. Man kan smage på så meget speciel kaffe der, og de fleste baristaer er klar til at dele ud af deres kaffeviden. Jeg var engang på en helt speciel kaffebar i Tokyo kaldet Koffee Mameya i området Omotesanto og det var nærmest som at komme ind i et laboratorium. Der blev nørdet så meget igennem, og det var megainspirerende. Men selvom jeg elsker den slags kaffemiljøer, så er jeg altså slet ikke for fin til at nyde en kaffe fra Starbucks, men det afhænger selvfølgelig af lejligheden,” slutter Peter Gade.
Peter Gades tre gode råd til din kaffebrygning:
- Giv dig god tid til at brygge kaffen
- Vær nysgerrig – vær ikke bange for at prøve andre bønner, end du plejer at købe
- Vær opmærksom på, at der kan være ristninger der passer bedst til morgenkaffe og andre til afterdinner-kaffe
Om Peter Gade, 44 år:
Tidligere nummer 1 i verden i herresingle i badminton
Vinder af All England samt 24 Grand Prix-turneringer og 5 Europamesterskaber
Optaget i sportens Hall of Fame i 2016
Landstræner for det franske badmintonhold i tre år
Far til to piger. Bor på Østerbro i København
”Jeg bruger aldrig noget i min kaffe – hverken sukker eller mælk – for kaffesmagen skal have lov at folde sig ud, uden noget der står i vejen,” siger Peter Gade.