Søvnen er en gave

Men man kan ikke altid få sit ønske opfyldt. Nogen søger hjælp på søvnklinikker, hvis søvnløsheden og den dårlige søvn strækker sig over længere tid. Søvnproblemer kan dog forebygges ved at følge nogle råd om hvordan man opnår og fastholder den gode søvn.

FET_Søvn3

 

De fleste har prøvet ikke at sove nok én eller flere nætter. Man føler sig træt, lidt tung i det og ukoncentreret, måske glemsom og irritabel. Dårlig søvn i op til tre uger er ingen sygdom og kan have en naturlig forklaring. Står trætheden på længere, begynder det at blive ubehageligt. Træthedssymptomer forhindrer én i at reagere og præstere optimalt, og kronisk træthed har konsekvenser for arbejds- og privatliv.

Årsager kan være bekymringer, manglende tid og ro, støj og andre forstyrrelser, herunder digitale indslag som mobiltelefon og IPad før sengetid. Mere alvorlige årsager til dårlig søvn og problemer med at falde i søvn kan være søvnapnø, skiftende arbejds- tider og andre afbrydelser i døgnrytmen.

De færreste kan sove på kommando, men ved efter- tanke og enkle leveregler kan det blive lettere at falde i søvn. Hvor længe man sover og har brug for at sove, kan veksle fra person til person – mellem 6,5 og 9 timer. Generelt sover vi en time mindre end for 100 år siden. Måske fordi behovet på grund af mindre fysisk arbejde er faldet. Men også, fordi der er meget, som tager vores opmærksomhed, så vi undlader at gå til ro i tide og respektere kroppens og hjernens behov for at trække stikket.

Søvnforskning viser, at søvn er en kompleks tilstand, og at vigtige processer finder sted, mens vi sover. Søvnen er nødvendig for immunforsvar, stofskifte, indlæring og udvikling. Der er en række gode råd, man kan følge for at opnå den gode søvn, hvis ikke sygdom og andre tilstande spiller ind.

FET_Søvn2

10 råd til god søvn

1. Sov i en seng, som passer i størrelse, madrastype og sengetøj

2. Hold soveværelset i en passende temperatur og ikke for varmt

3. Sluk elektronik i soveværelset – undlad evt. at have det derinde.

4. Stå op på samme tid hver dag af hensyn til kroppens indre ur.

5. Undgå hård fysisk aktivitet mindre end tre timer før sengetid.

6. Undgå store måltider og stimulanser som kaffe.

7. Gå ikke sulten i seng men tag lidt mad og evt. en varm kop te.

8. Et varmt bad inden sengetid kan gøre det nemt at falde i søvn.

9. Hvis du vågner og ikke kan falde i søvn igen, så stå op og læs evt.

10. Prøv afspændingsteknikkereller beroligende musik, du kan lide.

Kilde: Scansleep.dk

 

FET_Moregmmad_Søvn

Hvornår fik du sidst morgenmad på sengen?

Om vi kan sove, og hvor godt vi sover, afhænger af mange ting i vores hverdag. Ifølge krop- og psykoterapeut Pernille Elvirose, som driver den holistiske kursusvirksomhed for sundhed og livsstil Core Living i Hellerup, har det betydning, hvad vi spiser i løbet af dagen, hvem vi taler med og om hvad, før vi sover, og om soverummet er rart at være i.

Åndedrættet er også vigtigt, og derfor foreslår Pernille Elvirose nogle søvnfremmende øvelser:

Gå ikke i seng uden at mærke din krop. Start med at sidde på sengekanten eller lig i sengen og læg mærke til dit åndedræt. Lav strækøvelser, hvor du strækker arme og ben og flekser hænder og fødder. Stræk kroppen så langt, som du kan. Læg dig derefter til at hvile og falde i søvn.

Simple øvelser og ritualer for at mærke krop og åndedræt er lige så vigtige som vand og gør, at vi får energi, overskud og ressourcer og kan opnå og ville noget. Har vi det ikke godt i kroppen, kan vi ikke drømme og udrette noget. Og hvis vi ikke får sovet, hvilet, iltet blodet og slappet af, har vi det ikke godt. Et sind, der har det godt, tiltrækker sunde vaner, gode mennesker og givende oplevelser.

At tage hvilepauser og pusterum dagen igennem har også betydning. En god nattesøvn begynder nemlig tidligere på dagen, end vi tror, påpeger Pernille Elvirose. Hun opfordrer desuden til at bruge sengen mere til hygge som at lege med børnene og til at genoptage gamle vaner som at servere morgenmad på sengen.

 

FET_Søvn_LR_9613

”Hvornår har du sidst fået morgenmad på sengen eller givet nogen morgenmad på sengen?”, spørger terapeut Pernille Elvirose, som opfordrer til at holde traditionen i hævd.