Hvor midnatssolen lyser
Nordkap i Norge er stedet, hvor Europa officielt ender. Her og på ø-gruppen Lofoten kan man opleve den arktiske naturs sære skønhed, som i midnatssolens skær er nærmest eventyrlig.
Her er ingen træer eller haver med toptrimmede græsplæner. Kun et mærkværdigt landskab af buede klipper med mos og lav, og så træhuse, som nær-mest klamrer sig til klipperne. Vejret kan skifte hvert kvarter. Fra vild storm og regn til smukt solskin, og så er her skyer, som hele tiden drøner over himlen og giver farver og liv til havet, som er dét, mennesker hér lever for og altid har levet af.
Hver sommer, når tusindvis af varmehung- rende turister drager sydpå for at bage ved en solbeskinnet strand, tager godt 300.000 turister den modsatte vej.
De tager mod nord og krydser polarcirklen for at besøge Nordkap, stedet hvor Europa officielt ender. For her kan de opleve den arktiske naturs sære skønhed, og selvom her er koldt, og stedet sjældent lokker med lune sommernætter, har de arktiske egne en ganske anden og formidabel attraktion at byde på:
Midnatssolen, som skinner døgnet rundt fra maj til juli. Og hvis man vælger vintertiden fra november til januar, Nordlyset, som selvom solen aldrig står op, farver himlen i de smukkeste blå, grønne, gule og orange farver.
Honningsvåg
Med bil, bus, fly eller skib
De fleste kender begrebet ”Hurtigruten”. Den norske flåde af passager- og fragtskibe, som i mere end 100 år har fragtet varer og mennesker op langs den norske kyst fra Bergen og til Kirkenes. I dag fragter Hurtigruten stadig gods, men i stigende omfang også turister, som vælger ”Verdens smukkeste Sørejse”, når de vil besøge bl.a. Nordkap og den smukke ø-gruppe Lofoten.
Andre tager den godt 3.000 km lange tur fra Danmark i egen bil og endnu andre gør det i bus alene eller bus kombineret med fly, men fælles for dem alle er, at de har ét mål: Byen Honningsvåg på øen Magerøya, som er stedet, hvorfra enhver rejse til Nordkap starter.
På kanten af Ishavet
Honningsvåg er en aktiv lille by med godt 2500 indbyggere. Liver her handler om fisk, fisk og atter fisk og så turister. Derfor kan man også i Honningsvåg støde på de mærkværdigste nationaliteter. Alt lige fra den spanske familie fra Barcelona, som har lavet en bar for turister af det pureste is, til flygtninge fra meget varme lande, som er anbragt af den norske regering. En sjov blanding af lokale og meget ”fremmede,” som her -71 grader nord, hvor solen fire måneder om året aldrig står op, frister livet sammen…
I mere end 8000 år har der levet mennesker på Ishavskysten, og hele historien om det kan fås på Nordkapmuseet i byen, som også kan fortælle den spændende historie om, hvordan tyskerne, da de trak sig ud af Norge efter 2. verdenskrig, brændte hele Honningsvåg af.
Intet stod tilbage – kun kirken som, indtil byen var blevet genrejst, derfor måtte huse alle indbyggerne. Kirken ligger her stadig på en høj klippe med udsigt over byen, og indtil for otte år siden har den været betjent af en dansk præst, som boede her sammen med sin kone.
Fra Honningsvåg kan ture ud til de små fiskerlejer Gjæsvær på vestkysten af Magerøya og Skarsvåg være interessante, og i sidstnævnte lille, nærmest mennesketomme flække kan man være heldig at se de kæmpestore kongekrabber, som beboerne også fisker her.
Midnatssol og oplevelsescenter
Fra Honningsvåg starter køreturen op mod Nordkap, hvor den flotte Nordkaphal skaber ly for ”pivede” turister, som ikke selv har mod på at begive sig ud på den barske klippe, hvor globus-monumentet står, og som er stedet, alle vil fotograferes ved.
Her på Nordkap skifter vejret konstant.
Der kan være dage med stilhed og vidunderlige solnedgange, hvor Ishavet ligger blankt og stille, men der kan også være dage (og dem er der nok flest af), hvor blæsten er så stærk, at kun de modigste turister vover sig ud på klippen, nær-mest kravlende fladt på maven.
Derfor har man bygget Nordkaphallen. Et fantastisk oplevelsescenter, som er sprængt ned i den hårde klippe. Herinde er der en biograf, som med film på 125 graders lærred viser årets gang på Nordkap, indtil flere udkigs-restauranter, souvenir-shop, museum, postkontor og et lille økumenisk (tværkirkeligt) kapel til de, som har lyst til stilhed og fordybelse.
Mod Lofoten
Efter et besøg på Nordkap drager de fleste turis- ter sydpå mod ø-gruppen Lofoten, som med sin imponerende mur af spidse fjelde rejser sig fra havet som en gigantiske bølgebryder, der værner øerne fra vandmasserne fra Polarhavet.
Lofoten består af seks øer. Fra den lille ø Røst i syd op over øerne Værøy, Moskenesøy, Flakstadøy, Vestågøy og Austvågøy mod nord, og øernes særlige skønhed om sommeren gør dem til en af Norges største turistattraktioner og opleves af mange som et større high-light end Nordkap.
Lofotens klipper er nogle af jordens ældste, og mellem dem findes frugtbar jord, fjorde og dybe kløfter. Golfstrømmen, som løber op langs Norges kyst, er med til at sikre et mildt klima, så selvom Lofotens breddegrad er på linje med Grønland, findes der på øerne, som en aldeles underlig ting, såmænd strande med det fineste hvide sand.
Luksusliv i rorbuer
Lofoten er især kendt for det årlige torskefiskeri, som bl.a. 6000 både og mere end 30.000 fiskere fra både Norge, men også andre dele af verden, før i tiden deltog i. I 1947 begyndte antallet af fiskere at gå tilbage, og i dag er det sagnomspundne Lofot-fiskeri afløst af en flåde, som fisker døgnet rundt. Men de mange år med rigtige fiskere, som kom her for at tjene til dagen og vejen, har sat deres tydelige spor på øerne, og historien og de skure (rorbuer), som fiskerne i fordums tider blev indkvarteret i, findes stadig. Nu som enten nybyggede eller renoverederorbuer der i dag tilbyder idyllisk og luksuriøs overnatning til de mange turister.
Kæmpestor kongekrabbe
Nyvågår Rorbuer, Lofoten, Foto: Frithjof Fure – Visitnorway.com
Hurtigruten er et must
Vejen til Lofoten går enten via bilfærge fra Skutvik på fastlandet eller med Hurtigruten fra Stokmarkness til byen Svolvær på Lofot-øen Austvågøy. Sejlladsen med Hurtigruten tager godt 4 1/2 time og er et fantastisk skue. Havet ligger ofte blikstille og spejler himlens mange formationer, mens man stille glider forbi den ene udsigt til Lofotens fantastiske klippeformationer efter den anden. Undervejs sejler kaptajnen, hvis vejret tillader det, også ind i den meget smalle Trollfjord og vender det enorme skib med centimeters akkuratesse. Skibet er så tæt på fjeldsiderne, at man tror, det ikke kan lade sig gøre.
På Lofotøen Austvågøy, tæt ved hovedbyen Svolvær, ligger den lille by Kabelvåg, som udover at kunne tilbyde overnatning i de lusuriøse rorbuer med navnet Nyvågår Hotel, også kan tilbyde et besøg på Lofot-museet samt et besøg i Galleri Espolin, hvor man kan nyde kunstneren Kaare Espolin Johnsons skildringer af det hårde fiskerliv på øerne.
Tæt på Lofot-museet ligger også Lofot-akvariet, en god attraktion hvis man har børn med. Her er både sæler og tamme oddere, tillige med fine akvarier, som viser de fisk, der lever i havet omkring øerne. I samme by finder man øvrigt også Lofot-katedralen, opført i gotisk stil i 1898 og den 3. største trækirke i Nordnorge.
Kirken har i alt 1200 siddepladser. Den legen- dariske Hans (Poulsen) Egede var præst her, inden han tog til Grønland for at omvende eskimoerne, og billeder bl.a. i spisesalen på Nyvågår Rorbuehotel viser en stuvende fuld Lofotkatedral, kun befolket med mænd. Fiskere med alvorlige ansigter, for hvem Guds nåde var et spørgsmål om liv eller død, når de i sæsonen deltog i fiskeriet.
Alle Lofot-øerne er et besøg værd, og man kan sagtens få flere dage til at gå i de mange idylliske fiskelejer, som hver i sær har deres egen lokal-historie at fortælle. På Vestvågøy i Borg findes bl.a. et flot vikingemuseum med både borg, skib og arbejdende værksteder, og adskillige turbureauer tilbyder både fugle/ørne/rib- og hvalsafarier, og man kan leje kajakker, surfe og fiske.
Eller blot nyde stilheden og ikke mindst midnatssolen, som – i hvert fald om sommeren – skinner så frygteligt smukt over Lofoten.
Fiskerlejet Henningsvær på Lofoten
Midnatssol på Nordkapp.
Udsigt mod Lofoten fra Hurtigrutens skib.
……………………………………………………………………………………………………………………………….
FACTS
Nordkap blev i 1553 navngivet af den engelske opdagelsesrejsende Richard Chanellor, der ledte efter nordøstpassagen til Kina.
Vejen til Nordkap kan gøres med bil, bus, skib eller fly. Via Oslo kan man flyve til Kirkenes og springe på Hurtigruten derfra. Men man kan også flyve helt til Nordkap – til Honningsvåg på øen Magerøya.
For information om Hurtigruten se: www.hurtigruten.com
Desuden kan man gøre turen med bus (ca. 6500 km), eller med en blanding af fly ud og bus hjem.
Mange danske rejsebureauer – blandt andet Riis Rejser – har færdigpakkede ture og rundrejser, som går både til Nordkap og Lofoten.
Informationer om seværdigheder på Nordkap se: www.nordkapp.no, www.visitnordkapp.net eller www.visitnorway.dk
Fyldig information om Lofoten, attraktioner, oplevelsestilbud og vejen dertil findes på: www.lofoten.info.
Nyvåger Rorbuehotel kan ses og reserveres på : www.nyvagar.no
……………………………………………………………………………………………………………………………….