Ø-HOP på dansk
I Grækenland og store dele af det sydlige Europa har vi gjort det i årevis: Hoppet fra ø til ø i ferien. Men hvorfor ikke gøre det i Danmark også? En ny bookingportal gør det muligt – på blot få minutter hjemmefra – at reservere både færger, ophold og ikke mindst oplevelser på de smukke, danske øer.
Bevæbnet med plasticspande og iført gummistøvler traver vi ud over den flade havbund. Lærken slår triller i den høje, klare luft, og efter halvanden kilometers vandring begynder vi at se dem i den rillede sandbund: De kæmpe store østers, som er dem, vi er kommet for.
Vi er på østers-safari på Fanø. Danmarks absolut smukkeste og mest interessante Vadehavs-ø, som hvert år er vært for et utal af festivaller, der tiltrækker mennesker fra hele verden. Bl.a. den årlige strikke-festival og verdens største drage-festival, som får øens kilometer-brede strand til at eksplodere i farver og former, når tusindvis af drager stiger til himmels i sommersolen.
Men lige nu samler vi østers. Aldeles gratis gourmet-mad, som det er tilladt at samle i spandevis, og bagefter tilbereder guiden dem på grillen i det fri, hvor vi får dem serveret gratineret med oste, hvidløg eller forskellige slags pesto. På Fanø må man samle alle de østers, man vil, til privat brug. For arten af østers er en invasiv slags, og det, vi i virkeligheden gør, er at kombinere turisme med naturpleje.
Den smukkeste landsby
De danske øer – og deriblandt Fanø – er perfekte bud på spændende ferie-dage, og på bookingportalen Dansk Ø-ferie har vi bestilt både færge hertil, overnatning og oplevelser.
Derfor har vi natten før sovet i de smukkeste værelser på den smukkeste kro, og dér i øvrigt også indtaget det smukkeste måltid. Ikke billigt, men godt og så tæt på ”Babettes Gæstebud”, som man kan komme det.
Sønderho Kro er nemlig fra 1772, og i de små stuer samledes før i tiden søfolkene, når de var hjemme fra havet, ligesom kunstnerne i de lyse sommermåneder holdt til her.
Den kendte Fanø-maler Julius Exner boede på 1. salen på Sønderho Kro igennem 35 somre, og på byens lille museum, Fanø Kunstmuseum, er mange af hans værker udstillet permanent, mens der i andre rum hænger både samtidige malere, men også værker af de nye og ”vilde” kunstnere, som kendetegner Fanø i dag.
Sønderhos historie går tilbage til 1500 tallet, hvor byen sammen med Dragør var en af Danmarks mest aktive skibsfartsbyer, og den dag i dag ligger de smukke, gamle fiskerhuse stadig næsten intakte i den lille by bag det store dige ved havet.
Her bor rundt regnet 280 mennesker i de 170 bevaringsværdige huse, hvoraf 70 er fredede, og i 2011 blev byen også kåret som Danmarks smukkeste landsby. Ikke så mærkeligt – for at vågne her en solbeskinnet morgen i et af kroens 13 fint indrettede værelser og derfra træde direkte ud i Sønderhos fantastiske stilhed – det er en unik oplevelse af de anderledes.
Sønderho, foto: Thomas Skjold
Mod syd – til sort sol
Den samme eftermiddag sejler vi fra Fanø.
Kun 18 minutter tager det, og så er verden igen en anden. Esbjerg by med larm og havn, men vi vil videre. Til steder med andre dialekter, andre traditioner, anden madkultur og nye oplevelser. For det er om noget dét, som ø-hop i Danmark kan byde på, og så i øvrigt indenfor relativt korte afstande.
Derfor kører vi nu godt 70 km sydpå, for vi har bestilt en fugle-tur i Tøndermarsken. Til fænomenet ”sort sol”, som det kaldes, når stærene forår og efterår går til ro i de store rørskove.
Flest fugle ser man om efteråret, men både forår og efterår starter seancen godt en times tid før solnedgang. Som sorte perler på en snor sætter fuglene sig. Først på landskabets mange luftledninger i mindre flokke, som så pludselig letter og samles til én flok, der cirkler rundt i luften og farver himlen aldeles sort. I tusindvis, nogle gange helt op imod en million i antal, kredser de over marsken for så pludselig igen – på et splitsekund – at dykke ned og gå til ro i rørskoven.
Der lyder en koncert uden lige af fuglekvidder og søvnigt ”næbgnaveri”, mens fuglene finder sig til rette på den trange plads, og så bliver der stille.
“Sort Sol” i Tøndermarsken
Men kun indtil næste hold fugle atter kommer sejlende, i luften. Som en sort masse over himlen skifter fokken form, hver gang den angribes af en rovfugl, cirkler et par gange, indtil angriberen er slået på flugt – eller forsvundet med en stær i munden og dykker så ned igen som ved et lynnedslag.
Segway ved Dybbøl Banke, foto: Thomas Skjold
På segway ved Dybbøl Banke
Vi har købt sort sol-arrangementet på forhånd, så vi oplever fænomenet med ekspertguide, der ved alt om stærenes liv og færden. Og efter ”forestillingen” kører vi så videre ud i aftenmørket, nu stik øst – over broen til Als, hvor vi har booket hotel for natten. I byen Sønderborg, hvor vi fra hotelværelset bl.a. har udsigt til Dybbøl Mølle, som stadig maler, men nu kun for turister og ikke mere ad h….. til.
Øen Als er endnu et nyt ø-møde. Med ny kultur, ny dialekt og ikke mindst et møde med Danmarkshistoriens måske allermest smertefulde nederlag, slaget ved Dybbøl i 1864. Og her midt i det historiske landskab skal vi næste dag have hele historien fortalt, mens vi kører rundt på en segway.
En segway er et eldrevet køretøj, som alle kan lære at betjene. Indbyggede gyroskoper sørger for, at køretøjet holder balancen for brugeren. Læner man sig forover, kører seqway’en fremad, læner man sig tilbage, stopper den. En styrepind i midten gør det ud for et rat, og man drejer ganske enkelt ved blot at bevæge styret sidelæns, til den side man vil dreje.
Als er et sandt slaraffenland ud i historiske oplevelser. Både de som kan opleves med synet, men også de, som man kan smage på. Så er man ikke til historiefortælling susende afsted på en segway, kan Historiecenter Dybbøl Banke besøges. Her kan man bl.a. gå tur på det gamle skanseanlæg, høre ”udklædte” soldater fortælle autentiske historier fra den gang i 1864, og i øvrigt også lære at støbe geværkugler og bage pandekager.
Sønderjysk kagebord
Harpunjagt
Kagebord og harpunjagt
Kager er i det hele taget en stor tradition på Als, hvor begrebet ”Sønderjysk Kaffebord” bliver dyrket flittigt. Minimum 14 kager SKAL der være på et ægte, sønderjysk kaffebord, som kan nydes mange steder på øen. Så glem alt om slankekure og gå ombord i rugbrødslagkager, roulader, tærter, kringler osv., og husk på at med kaffebordet indtages også en historie om dansk nationalitetskamp.
Efter krigen i 1864, kom Sønderjylland under tysk styre, som forbød danskerne at synge fædrelandssange og holde møder i forsamlingshusene. I stedet mødtes man så til et ”uskyldigt” kaffebord, hvor tyskerne ikke kunne forhindre dansksindede taler og sange henover det veldækkede kaffebord.
Als er omgivet af meget vand og har som få steder i Danmark kyster med meget læ. Det gør destinationen velegnet til jagt under vandet, og næste dag ifører vi os derfor våddragter, snorkler og harpuner og går i bølgen med Lasse fra firmaet snorkelsafari.dk.
Efter en grundig indføring i udstyr og harpun ligger vi så i læ af kysten og kigger på danske havdyr. Skrubber, pighvar og torsk – meget kan skydes i de danske farvande med harpun – en sport som i øvrigt er forbudt i vore nabolande. Man kan undervands-snorkle året rundt i Danmark, og selvfølgelig er det mest behageligt om sommeren, selvom en våddragt forhindrer, at kroppen bliver kold. Fanger noget, gør vi dog ikke, men en ny og spændende oplevelse er det så absolut.
Dele-mad og lokale råvarer
Vi slutter øhop-turen for denne gang med en frokost på Huset Blom i Sønderborg. En smuk patricier-villa fra 1924, som for tre år siden er blevet forvandlet til restaurant med speciale i ”dele-mad”. Her får vi de lækreste små-retter til deling, fingermad og hyggemad, og mange af restaurantens råvarer kommer fra lokale producenter, og dertil smager vi på de ypperligste vine. Og således mætte, af både mad og oplevelser, sætter vi nu kursen mod Fynshav og napper endnu en færge til Bøjden på Fyn.
Et ø-hop på to danske øer er slut. Men snart kan et nyt begynde. Det handler blot om nogle klik med musen – på bookingportalen Dansk Ø-ferie.
………………………………………………………………………………………………………………………….
En verden af unikke øer
Dansk Ø-ferie er en nyt og nemt værktøj til at sammensætte en ø-hop ferie på. Her kan man bestille både færger, ophold og oplevelser mv. på mange af de større, danske øer. I skrivende stund er Bornholm, Fanø, Samsø, Als, Langeland, Fyn og Lolland-Falster repræsenteret, men snart kommer også Ærø, Rømø og Læsø med. Og på sigt er det meningen, at alle danske små-øer, som har turisme-tilbud vil være repræsenteret.
Dansk Ø-Ferie er skabt af rederiet Færgen, som sejler til seks danske øer, og portalen er et forsøg på samlet at fremme og støtte op om turismen på de danske øer. Se mere på www.danskoferie.dk og www.faergen.dk.
Danmark har samlet over 400 øer, hvoraf de 76 erbeboede. Nogle er med tiden blevet brofaste, men til mange af dem går der stadig færger. Det faktum, at øerne altid har og til dels stadig lever et afsondret liv, gør at de særegne kulturforskelle er bevaret, og dialekterne findes derfor stadig i de små ø-samfund.
På www.danske-smaaoer.dk kan man læse mere om øernes initiativer for at forblive levende, og på www.oe-specialiteter.dk fortælles om øernes mange fine landbrugsprodukter og specialiteter. Her finder man også madopskrifter, som knytter sig til specielle traditioner på nogle af øerne.
………………………………………………………………………………………………………………………….
Turistguiden
Østers-safari på Fanø: www.visitfanoe.dk
Sønderho Kro (repræsenteret i White Guide): www.sonderhokro.dk
Sort sol i Tøndermarsken: www.sortsafari.dk
Segway-tur i Sønderborg: www.outdoor-tours.dk
Huset Blom: www.huset-blom.dk
Officielle websider: www.visitfanoe.dk og www.visitsonderjylland.dk
………………………………………………………………………………………………………………………….