Med udsigt til indsigt
MED UDSIGT TIL INDSIGT
Måske er det frygten for klimaforandringerne. Måske er det det stressede hverdagsliv, eller måske er det bare en søgen efter sig selv i midt i et teknologisk liv med udsigt til kunstig intelligens, som snart vil forandre mange aspekter af vores liv. Sikkert er det i hvert fald, at naturen er blevet ultra ”in”. At gå i det fri – under alle former, helst i uberørte egne og med overnatning med udsigter der svimler af grønt og fuglefløjt – vandreturen som ferieform er det nye sort, og
Liebhaverboligen guider her med nyheder/ideer til vandreture i Østrig, Italien, Island, Norge og selvfølgelig Danmark.
Bjergtagende landskaber
I mange år har vi stået på ski i Østrig. Lige indtil det sene forår. Men varmt vejr har de sidste par år fået sneen i alperne til at smelte tidligere, og selvom det er skidt, har det banet vejen for en helt ny sommer-vandreturisme i de smukke bjerglandskaber.
Helt ny i Østrig er således Glocknerkrone, en ny langdistancevandresti i Østtirol, som krydser de mest imponerende tinder på Glockners sydlige flanker på en seks-etapers tur. Vandrere kommer i tæt kontakt med bjerglandskabet og nationalparken Hohe Tauern med sine uspolereede tinder over en rutelængde på 65, 6 kilometer og højdeforskelle på 3.737 meter. Turen, der er klassificeret som moderat svær, starter i Matrei i Østtirol og fører i seks etaper til Kals am Grossglockner. Undervejs ovenattes der i nogle af Kal´s fineste bjerghytter, såsom Sudetendeutche Hut, Kalser Tauernhaus eller Luckner-Hut. Se mere på www.glocknerkrone.at
Den italienske pilgrimsrute
Caminoen kender de fleste, og mange har gået den. Men hvad med at prøve kræfter med Via Francigna i denne sommer?
Via Francigna er en af Europas vigtigste pilgrimsruter, fra Canterbury i England til Peterspladsen i Rom og derfra videre til Jerusalem. Navnet betyder Vejen, som kommer fra Frankrig, selvom den historisk set ikke er den eneste rute, men derimod en sammensætning af veje og stier, som siden tidernes morgen har dannet et komplekst vejnet gennem Europa.
I dag er Via Francigna anerkendt af Unesco som kulturarv, og især den italienske del er særligt velegnet til at vandre i etaper. Landlig luft, kultur og gastrononomi i det grønne Italien er nøgleord i tre vandreruter, som fører vandreren igennem storslåede landskaber i tre regioner.
Valle D´aosta er en rute, som går gennem storslåede bjerge fyldt med gamle slotte. Turen starter i dalen ved St. Bernhardspasset og kaldes også for Alpernes Rom, fordi vejene man vandrer ad i sin tid blev anlagt af de gamle romere. Selve ruten er opdelt i fem etaper, og den nordligste bør gøres om sommeren, når passet er snefrit, mens de andre kan vandres hele året. Undervej kan man bo som konger, måske i historisk miljø på f.esks. AuCoeur du Village i Arnad (www.auceurduvillage.it), Hotel Ad Gallias Bard (www.hoteladgillias.com) eller Le Coeur du Pont i Donnas (lecoeurdupont.com). Det lokale turistkontor kan organisere bagagetransport. Se mere på www.lovevda.it
Den anden vandrerute går gennem Italiens spisekammer Emilia Romagna og kommer gennem historiske byer som Piacenza, Fidenza og Parma, se mere på www.Camminiemiliaromagn.it Og den tredje vandrerute går igennem Toscana. Ruten her er opdelt i fire strækninger, som alle går igennem pilgrimmenes, købmændenes og kunstnernes fodspor. Langs ruten er der indlogering af enhver slags lige fra vandrehjem til luksuriøse hoteller. Se mere på www.visittuscany.com samt generelt for alle vandreruterne på www.Viefrancigne.org og www.italia.it
Med udsigt til vulkaner og varme kilder
Island er et paradis for vandrere. Landskaberne er enestående anderledes, og sindet kan her fyldes af forundring over naturens totale ødselhed. Lavamarker, gletsjere, varme kilder, søer, bjerge og sort sand – Islands rå natur er formet af de store elementer og ligner ikke noget andet i hele verden samlet på så lille et sted.
Især om sommeren er vandreture i Islands højland populære, og en af ruterne er Laugaveur-ruten. Den strækker sig mellem Landmannalaugar og Porsmörk og er en af de mest ekstraordinære vandreruter i verden. På turen går men gennem så varierede landskaber, at både bjerge, dale, varme kilder, vulkaner, gletsjere, floder og søer kan opleves. Selve distancen er 62 km, og man går typisk turen over 4 dage fordelt på 4-8 timers vandring om dagen. Mest fornuftigt er det at begive sig ud på ruten kan mellem den 1.juni og midten af september. Ruten er for trænede vandrere, og der er en god ide at hooke op med en guide eller et turbureau, som kan fortælle mere om nødvendigt udstyr mv. og også sørge for overnatning. Se mere om Island og vandring på www.island–aktiviteter.dk.eller søg på google på Laugaveur-ruten.
Enhver nordmands drøm
Hvert år går omkring 30.000 vandrere en tur over Besseggen i Jotunheimen i Norge. De fleste af dem er nordmænd, for ruten er en af Norges allerstørste fjeldklassikere, men man behøver ikke være nordmand for at gå turen. Ruten, som strækker sig over en tur på godt 17 kilometer er dog ikke for hverken tøsedrenge eller piger, for den går nemlig ad en ganske smal vandresti i godt 1800 meters højde hvor det er stejlest og fører vandreren af en fjeldryg så smal, at den kaldes en æg. Men udsigten er formidabel. Hvor Besseggen er smallest, ser man svimlende turkisblåt vand på den ene side af fjeldet og dybtblåt ditto til den anden side.
Man skal ikke lide af højdeskræk, hvis man ønsker at gå Besseggen, men tør man allievel, venter der en fantastisk oplevelse, og turen kan gøres på to måder: Enten kan man sejle med båd ind på søen Gjende, som ligger nedenfor fjeldet, stå af ved Mermurubu og derpå vandre op ad fjeldet og tilbage til hvor man stod på båden. Denne tur vælger de fleste, fordi man her går opad det mest af turen og dermed har fjeldet ind mod kroppen. Eller man kan gå den anden vej – fra huset Gjendesheim og se lukt ned i de svimlende højder. Er man ikke erfaren vandrer eller indfødt nordmand, anbefales det at hyre en guide til turen. Besseggen kan gås fra juni til oktober. Se mere på ww.wvisitnorway.dk, som også har gode råd til udstyr mv.
Danmark kan også noget
Er man ikke hardcore vandrer, byder vores eget lille land såmænd også på gode vandreruter og smukke udsigter. De fleste kender Camønoen – den 175 kilometer lange tur rundt på Møn, og Gendarmstien, Himmerlandsstien, Molsruten og mange flere populære ruter i Jylland.
Men mindre kan også gøre det, og mange kender ikke den kun fire kilometer lange gå/vandretur rundt om Fyns Hoved.
Her kan man lade fantasien få frit løb og forestille sig, hvordan landskabet så ud, da den fredløse Marsk Stig i tidernes morgen gemte sig i Røverdalen.
Fyns Hoved ligger på halvøen Hindsholm nord for Kerteminde og byder på noget af Danmarks smukkeste natur, et mangeartet fugleliv, sjældne blomster og sommerfugle og en vidunderlig stilhed. Og ALLE kan gå den. Man kører i bil ud til P-pladsen yderst på Fynshovedvej, hvor der er opstillet tavle over ruten. Fyns Hoved har vand på begge sider, og de sidste kilometer op mod hovedet byder på udsigter til to store og smukke lavvandede laguner. Se mere på www.visitkerteminde.dk