På jagt efter Nordlyset

På hundeslæde i et snedækket landskab eller på jagt efter det vidunderlige nordlys. Røde kinder i vinterkulden, besøg hos julemanden og viden om det samiske folk og det arktiske klimas historie og fremtid.  Alle dele kan opleves i Rovaniemi i Finland nord for polarcirklen.

November og december er for mange lig med rejser til de varmere himmelstrøg. Men for flere turister end før går turene nu nordpå. Til kulde og sne, til stilhed og arktisk natur – for klimaet, som optager os alle, er pludselig blevet interessant. Og historien om det arktiske klima nord for polarcirklen kan fås i byen Rovaniemi, som både med natur, men især med et museum og forskningscenter sætter spot på livet og klimaforandringerne i Arktis.

Et arkitektonisk mesterværk

Stedet hedder Artikum og ligger ved bredden af floden Uonasjoki. Det er bygget i 1992, er et arkitektonisk mesterværk midt i den lidt golde og øde natur og består, foruden af mange udstillingssale og det videnskabelige forskningscenter, af en lang, ikonisk glastunnel, som strækker sig mod himlen og arkitektonisk dermed symboliserer en bro mellem fortid og fremtid og samtidig giver de besøgende en mulighed for at opleve nordlysets magi, selv indendørs.

Som en kæmpemæssig, selvlysende sankthansorm snor museets 172meter lange glastunnel sig oven på det landskab, som resten af museet er gravet ned i. Og på godt 9000 kvadratmeter fortælles i mange flotte udstillingssale om livet for mennesker, dyr og planter i egne så kolde og golde, at både midnatssol og nordlys altid har været følgesvende for alt levende liv her.

Samerne – Finlands etniske minoritet  – har været her altid og troede blandt andet tidligere, at nordlyset var de dødes sjæle, som vinkede ned til dem. I dag ved vi, at nordlys opstår, når elektriske partikler (elektroner) med stor hastighed kommer ind i jordens magnetfelt og kolliderer med de øvre lag af atmosfæren. Gasserne vil lyse, og farverne genspejler blot de gasser, som findes i atmosfæren.

Forskning i klimaforandringerne

Tæt på 100.000 turister besøger årligt Artikum. Som regel på deres rejse længere nordpå på vej mod Nordkap. Og i museets udstillingshaller kan de besøgende blandt andet se, hvordan menneskabte forandringer i den øvrige del af verden påvirker de arktiske egne. Se hvad det betyder for naturen heroppe, hvilke brændstoffer vi bruger til vores transportmidler, og se hvordan resten af verdens forbrug i stigende grad påvirker livet for de mennesker og dyr, som lever her.

Artikums permanente udstilling – Arktisk i forandring – er i skrivende stund ved at blive opdateret med den seneste forskning og genåbner derfor den 6. december med resultater fra den seneste forskning. Her vil der blive fortalt både visuelt og interaktivt, dels om hvilken størrelse Arktis er og belyser alle aspekter af blandt andet de seneste klimamæssige forandringer – både når det gælder livet for mennesker, dyr og kloden som helhed.

Oplev eksempelvis arktisk kulde i et til formålet specielt bygget rum. Se og mærk årstidernes skiften i et andet og sidst men ikke mindst – oplev det fantastiske nordlys (på film). Liggende på bløde madrasser, ledsaget af lys og musik kan besøgende opleve dette mærkværdige farverige naturfænomen.

Lær om samerne

En væsentlig del af Artikums mission er også at bevare og formidle samisk kultur. Derfor udstilles også traditionelle, samiske klædedragter, håndværk og værktøjer, som giver et indblik i samernes liv igennem århundreder. Og besøgende kan lære om samisk sprog, samisk musik og de årlige rensdyrmigrationer, som er så centrale for netop den samiske kultur. Ligesom man også som besøgende kan deltage i workshops og foredrag og arktisk forskning, for Artikum samarbejder med forskere fra hele verden .

Selve byen Rovaniemi, som er finsk hovedstad i Lapland, byder dog også på meget andet end lige forskning og museumsbesøg. Mange vil vide, at selveste julemande bor her og slet ikke i Grønland, og rejser man med børn og barnlige sjæle, er et besøg i julemandens landsby en yndet udflugt især i julemånederne.

Julemand og nordlys

November i Rovaniemi er er også en fremragende måned at opleve nordlyset, og det lokale visit Rovaniemi tilbyder flere guidede ture, hvor turister tages med til de bedste steder, væk fra byens lys for at se naturfænomenet. Turene kan både laves med minibus, men også som snescooterture og hundeslædeture. På mange af disse ture tilbydes også besøg i traditionelle samiske landsbyer.

I november begynder også julemarkedet i Rovaneimi at tage form. Her kan købes alt i håndlavede gaver og lokale delikatesser, rensdyrskind og selvfølgelig kan man smage på lokal og finsk mad.

 Is-hotel og sauna

Naturligvis byder Rovaneimi også på både is-hoteller og is-fiskeri. Alt med is er ”hypet” i regionen, og det er da en speciel oplevelse at sove på et is-hotel. Det er dyrt og nok også lidt koldt, men mindre kan også gøre det. Det lokale turistkontor og andre private aktører tilbyder ture, som eksempelvis laver rundvisning på et is-hotel, en frokost måske og derefter en oplevelse i is-spa med efterfølgende sauna. Er det derimod ski, som trækker er Ounasvaare et populært skisportsområde lige udenfor Rovaneimi, og selvom skisæsonen typisk først starter senere på sæsonen, kan man være heldig, allerede i november, at finde præparerede langrendsløjper.

Sidst men ikke mindst er Rauna Dyrepark også et besøg værd. Parken, som ligger godt en times kørsel syd for Rovaniemi, tilbyder de besøgende at se en bred vifte af arktiske og nordlige dyrearter i deres naturlige omgivelser. Her kan man opleve, isbjørne, ulve, losser, rensdyr og mange andre arktiske dyr, og parken deltager desuden i avlsprogrammer, hvillet gør et besøg både lærerigt og meningsfuldt. Også her kan turister om vinteren deltage i guidede ture med eksempelvis hundeslæde, eller man kan forsøge sig med is-fiskeri. Samtidig findes der også en stor legeplads og en klappegård med kaniner og geder, hvis man har små børn med.

Er man til arkitektur i det hele taget, er selve bykernen i Rovaniemi også et besøg værd. Under Laplandskrigen fra september 1944 til april 1945 blev 90 procent af byen fuldstændig ødelagt af tyske tropper. Genopbygningen begyndte i 1946, og en del af de nye bygninger er tegnet af den berømte finske arkitekt Alvar Aalto. Blandt andet byens administrative og kulturelle centrum, som huser rådhus, teater, musik og kongressat samt landsbiblioteket.

Falder talen på museet Artikum, skal det også nævnes, at det er tegnet af den danske aritektgruppe Birch-Bonderup & Thorup-Wade.

Rejsefakta:

Direkte fly fra København til Rovaniemi tager 3,5 timer. Med mellemlanding godt 5,5 timer.

For guidede ture og byen Rovaniemi generelt se www.visitrovaniemi.fi

For museet Artikum se www.artikum.fi

Liebhaverboligen var afsted for egen regning.