Et stort, lille rige

,

Ingen lades uberørt af et besøg på Færøerne, hvor der hvert år fordeles hvalkød til alle og især til de beboere, som bor mest isoleret og længst væk, når grindefangsten trækker massevis af tilskuere. Sådan har det været siden 1298, og er det stadig på de 18 vulkanske øer, hvor legender, sagn, overtro, og en helt særlig befolkning lever sammen – i pagt med det hele.

Det er himmel og hav, og dale og vandfald. Og klipper og græs, og fugle og fisk og hvaler, og sidst men ikke mindst – får, der dufter. Både i det strikkede tøj og i vinden – uanset hvor man på øerne befinder sig. Og det er også dér, hvor vejret kan skifte 10 gange på en dag.

Veksle mellem sol og regn, og nogle gange sne, og hvor folk til alle tider har lært at dele med hinanden. I dyb afhængighed af den barske natur, som også har fostret et utal af myter og sagn – der til stadighed- og til en vis grad – lever i bedste velgående.

Det er kort sagt Færøerne, vi denne gang er rejst til.

En skjult perle bestående af 18 vulkanske øer, som strækker sig mellem Island og Norge, og som synes at være taget direkte ud af et eventyr.

En del af det danske rigsfællesskab, som ikke ligner noget andet, men som er en meget smuk og varm oplevelse at besøge. Smuk på grund af den både barske, men også bløde natur, og varm på grund af den imødekommehed, man mødes med af den færøske befolkning. For selv om Færøerne er mest kendt for sin natur, er folket lige så fascinerende, fordi de igennem tiderne, som kun få – har formået at bevare deres unikke identitet og kulturarv meget intakt.

Lille hovedstad – stor mad

For de fleste starter eventyret på Færøerne i Thorshavn. Færøernes meget lille, men også meget charmerende hovedstad.

Byen er en af verdens mindste og ældste hovedstæder, men hvad den mangler i størrelse, opvejer den klart i karakter og historie. Den er øernes politiske og kulturelle centrum og med farverige huse med græstage og smalle brostensbelagte gader, indbyder Thorshavn til gode gå-ture, men også til forkælelse af smagsløgene. Både hvis man er til gourmand og især gourmet. For Thorshavn har både gode cafeer, men også Michelin-restauranter, der serverer lokale delikatesser som for eksempel færøsk lam, skærpekød (lufttørret fårekød), fermenteret lam og naturligvis friskfangede fisk i alle afskygninger. Fårehoved er en særlig elsket specialitet, og hvalkød (måske fra en grinde) kan også være på menukortet.

 

Musik og festivaller

Thorshavn er også der, hvor Færøernes innovative musikscene spiller. Og hvor især navne som Teitur, Eivør og Greta samt bands som Týr vil være kendte af mange herhjemme. En helt særegen musikstil, som blander det traditionelle med både moderne pop, metal og folk.

Koncertstedet i byen er kulturhuset, Nordens Hus, i øvrigt en flot arkitektonisk perle, og øerne er også hvert år værter ved et utal af musikfestivaller og folkefester af forskellig karakter.

En af de fester er Olaifesten, som hvert år afholdes den 28. og 29. juli. Olaifesten fejrer Færøernes nationaldag, det er en traditionernes fest, og folk kommer fra hver en afkrog af ø-riget for at deltage. Så vil man virkelig tæt på ægte folkeliv, er det Olaifesten man skal dyrke, hvor også den lokale underholdning er i top: kaproning, fællessang, musik, udstillinger og heltunikt kædedans – naturligvis med massevis af mennesker iklædt nationaldragter.

De største seværdigheder

At have bil til rådighed på Færøerne er en god ting. De 18 øer bindes sammen af et sindrigt system af tunneller, broer, veje og små færger, og det anbefales, at man bruger mindst 6 dage, hvis man vil opleve blot en brøkdel af øernes smukke og særegne natur.

Under vores besøg havde vi stor gavn af den danske blogger Sarah Green, som på sin blog/hjemmeside giver rigtig gode tip og anvisninger både til steder at besøge, og hvordan man kommer rundt og booker evt. sejlture med små færger.

Sarah Green foreslår blandt andet en tur til øen Mykiness – det er den med de mange søpapegøjer, vandfaldet Mulafossur og klippen Trøllkonufingyr, som findes på øen Vagar. Øen Streymoy (det er også her Thorshavn ligger), byder på de små bygder Saksun og Tjørnuvik, og vandfaldet Fossa er også godt at se. Besøges skal også øerne Kalsoy og Vidoy, men også øen Estruroy med bygderne Gjógv, Eidi og Kirkjubør, er et must.  Sidstnævte er Færøernes vigtigste historiske sted med spændende seværdigheder.

Myter og sagn

På Øen Kalsoy i bygden Mikladalur findes bl.a en statue, opstillet ved havet, som fortæller sagnet om ”sælkvinden”. En legende, som også den færøske sangerinde Eivør har skrevet et musikalsk drama om, for myter og sagn har i det hele taget haft og har stadig en stor indflydelse på færøsk kultur og identitet.

På de små øer, hvor vejret er barskt, og isolation ofte har præget livet, har disse historier været en vigtig del af færingernes sammenhængskraft og verdenssyn. De er blevet fortalt rundt om ildstederne gennem generationer, og i dag er disse sagn stadig en del af færingernes bevidsthed, og mange steder på øerne minder om deres tilstedeværelse.

Spøgelseshistorier er der også, en af de mest berømte er om Nykur, et ondskabsfuldt væsen, som lever i søer og farvande, og som kan tage form af en hest. Men også historier om havfruer og Huldufólk,  færingernes version af alfer og feer, går der mange historier om.

 Vejen derop

Med fly fra Danmark tager det, alt efter om du flyver fra København eller Jylland, mellem 2 og 3,5 timer at komme til Færøerne. Se mere på www. atlanticairways.com. Man kan leje bil på øerne, men vil man gøre oplevelsen uden bil – er det dog også muligt. Alle øerne er forbundet med et offentligt transportsystem af bus-og færgeforbindelser. For regionale busser se mere på ssl.fo

Sejle kan man også, hvis man ønsker at have egen bil med. Overfarten sejler fra Hirtshals og tager 38 timer om vinteren og 30 timer om sommeren. Se mere på www.smyriline.dk.

Ønsker man en tur til øerne med ”ført hånd” udbyder flere danske rejsebureauer færdigpakkede ture til Færøerne.

Gode websider: www.visitfaroeislands.com., www.sarahinthegreen.com

Praktiske tip:

Færøerne kan naturligvis besøges året rundt, og hver årstid har sin charme. Men vejrmæssigt lykkes de fleste udflugter på øerne bedst, hvis man rejser i perioden maj- august.

Husk tøj til praktisk ude-liv i al slags vej – og fryser du alligevel, er der rigtig mange virkeligt smukke, strikkede trøjer, huer og vanter at købe på øerne. Gjort af den fineste fåreuld

Om Færøerne:

Færøene har været en del af Danmark siden 1850, hvor øerne kom under dansk grundlov. I dag har øerne selvstyre, og Færøerne er ikke medlem af EU. Der bor 54.815 mennesker på Færøerne, og den første bosættelse skete i året 625, da en irsk munk slog sig ned på øerne for at leve som eneboer. I år 850 kom norske bo-sættere til øerne, og i dag er 17 ud af de 18 øer beboede. Færøerne er kendte for deres rige fugleliv og er hjemsted for millioner af havfugle. Søpapegøjer, lunder, alke, skarver mv. Hvaler og delfiner findes også, men især får præger synligt naturen på øerne. I dag findes der rundt regnet 70.000 får på Færøerne. Dyrene lever ude hele året.