What’s Up gastronomi august 2024

Klimaerfaring udbredes

For to år siden indledte Coop en test i et af sien største varehuse – Kvickly i Bruuns Galleri i Aarhus. Varehuset blev til Klima Kvickly og skulle teste, hvordan man kan ændre kundernes forbrug i en mere klimavenlig retning. Nu er testen forbi, oplyser Coop, som gør resultaterne op: CO2-aftrykket blev 14 procent lavere end i det øvrige Coop. Tallet var i Klima Kvickly oppe på 21 procent i september 2023. ”Tag den forreste”-kampagnen har været med til at halvere madspildet og udsmidningen af brød og mejerivarer. Udvalget i delikatessen er vendt til et grønnere udvalg med mindre kød og mere vegetarisk. Kunderne har desuden fået tilbudt opskrifter, som har givet inspiration til mere klimavenlig mad. Flere af initiativerne vil nu fortsætte i Coops butikker landet over. Det gælder bandt andet mere plads til lyst kød som kylling fremfor rødt kød fra okse. www.coop.dk

Ildsjæl modtog ærespris

Michael Dinesen, chef for Hotel- og Restaurantskolens spisesteder og skoleoplæring i Valby, har modtaget Det Danske Gastronomiske Akademis æresdiplom for at inspirere og uddanne hundredvis af unge med passion og engagement. Hvert år tildeler akademiet en håndfuld diplomer til danskere, som gør en særlig indsats for gastronomi og smagsoplevelser og for at fremme mad- og måltidskulturen i Danmark – også bag kulisserne. I 32 år har Michael Dinesen arbejdet på Hotel- og Restaurantskolen i forskellige roller, hvor han har været med til at forme og inspirere fremtidens ansatte i fødevarebranchen. Begrundelsen for tildelingen er blandt andet evnen til at kombinere kvalitetsfødevarer med humoristisk sans, innovativ indstilling og nysgerrig tilgang til måltidet med utrættelig dedikation. www.hrs.dk

Økologisk høstmarked

Ved du, hvilke økologiske råvarer, der produceres i dit lokalområde? Hvis ikke kan du finde ud af det ved at besøge Økologisk Høstmarked 31. august og 1. september. Den weekend inviterer økologiske landmænd landet over indenfor, så gæsterne kan opleve, hvor dyrene bor, og hvor grøntsagerne og kornet gror. Der er mulighed for at gå på opdagelse i det lokale madlandskab, når naturen i sensommeren kvitterer med sit udbytte af øko-afgrøder produceret uden brug af syntetiske pesticider og kunstgødning. På markedet vil der være forskellige aktiviteter og oplevelser på de enkelte gårde. Gårdene er for eksempel Stengården, Høveltevej 40, Bregnerød ved Farum, Mangholm, Hillerødvej 20, Hillerød og Rabarbergården, Holløse Gade 21, Vejby.  www.okologi.dk www.iloveøko.dk

Historisk høstmarked

”Det store høstmarked” kalder andelslandsbyen Nyvang, Nyvangs Allé 4 ved Holbæk sit arrangement 7. og 8. september kl. 10-16. Da kommer gøglere og andet godtfolk til byen, for det skal fejres med et høstmarked, at høsten er bragt i hus. Der vil være mulighed for at gå på jag ti boderne, deltage i aktiviteter, nyde det traditionsrige faneoptog og meget mere, oplyser Oplevelsescenter Nyvang. Det kan være at opleve høsten komme i hus, og at der tærskes som i 1940´ne, se tatere der gøgler, købe gammeldags bolsjer i en af boderne og køre med hestevogn og veteranrutebil. Entre koster 200 kr. for voksne og 100 kr. for børn. www.oplevelsescenternyvang.dk

Dansken drikker mindre

Færre danskere drikker for meget, og det samlede alkoholforbrug er faldet. På ti år har vi skåret en fjerdedel af alkoholforbruget, men vi er fortsat et stykke fra vore nordiske naboer. I 2007 drak danskerne i gennemsnit 12,1 liter ren alkohol, mens det ti år senere var 9,1 liter. I følge Vidensråd for Forebyggelse drikker danske unge mindre og senere end for 20 år siden, men er fortsat blandt de mest alkoholdrikkende og tidligt debuterende unge i Europa. Danskere, som drikker mere end 10 genstande om ugen, er faldet med 36 procent på 11 år. 84,3 procent af de over 16-årige drikker max. 10 genstande pr. uge, som Sundhedsstyrelsen anbefaler. Andelen af de, som drikker mere, er faldet på nær for de +75-årige. Antallet af danskere, som drikker mere end fem genstande pr. gang er faldet til 9,1 procent mod 12, 4 procent i 2013. www.verdensmal.org www.alkoholpartnerskabet.dk

Udforsk nye spisesteder

Dining Week begyndte som en måde at støtte restauranterne og få dem på fode igen efter finanskrisen i 2008. Siden har konceptet bredt sig til hele landet og fra ikke kun at foregå i vinterferien i uge 7. De seneste mange år har efterårsferien i uge 42 også blevet inddraget i tradition som endnu en Dining Week. Eventet er tænkt som en introduktion til både etablerede og nyåbnede restauranter. Der er altså mulighed for at (gen-)udforske velkendte spisesteder samt opdage nye inden for eksotiske køkkener uden at forlade landet! 11.-20. oktober vil Nordens største restaurantfestival servere mere end 100.000 menuer til særpris. På de ti dage serveres enten tre eller fem retter eller en menu, hvor man smager på flere ting på én gang. Billetter skal købes i forvejen. www.diningweek.dk

Haller med i madfestival

22-.25. august skruer Torvehallerne i Frederiksborggade ved Nørreport ekstra op for blusset. Sammen med resten af København får stader med delikatesser af enhver art byen til at syde og boble af velsmag. Det sker under madfestivalen Copenhagen Cooking, som er en årligt tilbagevendende festival på ti dage, hvor den københavnske madscene fejres af kokke, restauranter, producenter, kulturinstitutioner m.fl. Arrangementer og event i løbet af dagene kan ses på www.torvehallernekbh.dk www.madbillet.dk